Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Kees Martens

Jehova’s stappen naar rechter om rapport over misbruik tegen te houden

UPDATEJehova’s getuigen willen voorkomen dat donderdag een universitair rapport uitkomt rond seksueel misbruik en aangiftebereidheid. De Universiteit Utrecht deed hier vorig jaar onderzoek naar in opdracht van het kenniscentrum van het ministerie van Justitie (WODC), dat de resultaten deze week presenteert.

Wetenschappelijk en feitelijk onjuist, en lasterlijk en zeer beledigend bovendien. Zo typeert de Jehova-gemeenschap de conclusies van het rapport, dat klaar ligt voor de presentatie. Daarom hebben zij een kort geding aangespannen, dat publicatie moet voorkomen. Volgens hen zal publicatie zorgen voor onherstelbare schade voor alle jehova’s getuigen in Nederland, én is er sprake van discriminatie op basis van godsdienst.

Meldingen

Volledig scherm
Kees van den Bos. © Universiteit Utrecht

Afgelopen jaar vulden honderden mensen online een vragenformulier in van de de Universiteit Utrecht. Projectleider Kees van den Bos zei na de eerste maanden al: ,,We hebben een flink aantal heel serieuze meldingen.’’ Insteek van het onderzoek is om in kaart te brengen op welke manier de geslotenheid binnen de gemeenschap bijdraagt aan het wel of niet melding doen na misbruik. Verder wordt onderzocht hoe binnen de gemeenschap met ruim 30.000 leden wordt omgegaan met mensen die uiteindelijk de moed vinden om melding te doen als ze seksueel zijn misbruikt.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een in de Tweede Kamer aangenomen motie, die opriep onderzoek te doen naar de omvang van het misbruikprobleem binnen de jehovagemeenschap. Van den Bos zei  eerder tegen het AD: ,,De aanleiding voor de motie wordt voorlopig bevestigd: binnen de gemeenschap lijken veel meldingen van seksueel misbruik te zijn. Die zorgwekkende indruk hebben we voorlopig wel.’’ 

De gemeenschap betwist veel conclusies die in het afgeronde rapport staan en wil publicatie daarom uit alle macht voorkomen. Daarom is morgen bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht een kort geding. Een woordvoerder van het hoofdkantoor van de jehovah’s getuigen in Emmen stelt nu niet meer kwijt te willen over de kwestie. ,,Op het moment willen wij niet op de zaken vooruitlopen. Maar wij zullen hier later beslist op terugkomen.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht