Jeu-de-boules stoffig? Niet bij de eerste jeu-de-boulesbar in Utrecht

In Zweden is het al jaren populair en vanaf nu is het ook in Utrecht te vinden: een jeu-de-boulesbar. Donderdag opende JEU haar deuren aan het Paardenveld. „Wij willen jeu-de-boules groot maken.”

Volledig scherm
De Jeu-de-boulesbar aan het Paardenveld © Foto Ruud Voest

In de bar zijn twaalf banen te vinden waar het spel gespeeld kan worden. De ruimte is hip aangekleed, het menu is volledig Frans, naar het land waar jeu-de-boules vandaan komt. Initiatiefnemer Roy Goorts legt uit waarom juist voor dit spel is gekozen. „Jeu-de-boules heeft altijd een beetje een stoffig imago gehad, wij willen graag laten zien dat het een gezellig, laagdrempelig spel is dat iedereen kan. Het principe is vrij eenvoudig; je moet proberen je ballen zo dicht mogelijk bij de but, het kleine balletje, te gooien”, legt Goorts uit. „Al komt er wel iets meer bij kijken. Verlies je met 13-0, dan moet je naar het ‘Kiss the Fanny’-bord, waar je de achterste van de vrouw op het bord moet kussen. Dus je moet wel een beetje je best doen.”

Als een van de eersten mag Jinten van der Meulen het uitproberen. De 19-jarige voorbijganger is positief verrast. „Ik kijk er nu toch anders tegenaan, het is een leuk, competitief spel. Hier kom ik zeker nog eens terug met met mijn vrienden, dit hadden we hier nog niet.” Volgens Goorts is dat laatste geen toeval. „Wij willen een nieuwe ervaring aanbieden. Net zoals bij bijvoorbeeld het bowlen huur je hier een baan, maar als de tijd op is, hoef je niet meteen weg. Er moet hier een ongedwongen sfeer komen te hangen.” 

Rage in Zweden

Het idee is komen overwaaien uit Zweden, waar boulesbarren steeds populairder worden. „Het is daar echt een rage onder jongeren, hopelijk slaat het ook hier aan”, zegt Goorts, die benadrukt dat het bij JEU niet alleen om het spel gaat. „We zitten aan het Paardenveld op een prachtige locatie en willen er echt een ontmoetingsplek van maken. Er zitten hier veel studenten in de buurt die we hopen te bereiken. Het spel is verrassend leuk, maar daarnaast bieden we meer”, belooft Goorts. 

„Zo zijn er elke vrijdag en zaterdag dj-optredens en is er ruimte voor bedrijfsuitjes of kinderfeestjes. Ook voor mensen die gewoon een drankje willen drinken, staat de deur open. We hebben goede pils op de fles en als je wilt, kun je zelfs een badkuip laten vullen met bier.”

Hoewel JEU nog maar net open is, heeft Goorts aan ambitie geen gebrek. „Als het goed loopt, wil ik volgend jaar eigenlijk al een tweede locatie openen. Het is de bedoeling om jeu-de-boules in Utrecht groot te maken, ik denk zeker dat dat kan. Eerst was er ook maar één escape room, nu zie je ze overal. Daar willen we achteraan.”

Volledig scherm
Eeste Jeu de Boules bar in Utrecht © Moreno Le Loux

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht