Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Jeugdzorgorganisatie Dokter Bosman in grote financiële problemen

Jeugdzorgbedrijf Dokter Bosman, die in de regio Utrecht actief is, verkeert in grote financiële problemen. Onder meer de gemeente Stichtse Vecht maakt zich zorgen en voert gesprekken over een overgang naar een andere organisatie.

Dokter Bosman werkt in opdracht van gemeenten en verleent geestelijke gezondheidszorg aan honderden jongeren uit onder meer Stichtse Vecht, Woerden, Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Oudewater. Sinds afgelopen zomer is duidelijk dat het bedrijf een miljoenenschuld heeft. De gemeenten, die samenwerken onder de noemer Utrecht-West, willen bijna een miljoen euro terug vanwege onterecht gedeclareerde jeugdzorg.

Stichtse Vecht zit flink met de situatie in de maag, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Voor de jongeren die hulp krijgen, is het belangrijk dat Dokter Bosman blijft bestaan, zodat de zorg kan doorgaan. De kwaliteit van de zorg staat niet ter discussie. Maar de gemeente voelt er niets voor om extra geld in het bedrijf te steken. Dokter Bosman is namelijk een commerciële organisatie en Stichtse Vecht wil niet opdraaien voor de problemen bij de interne bedrijfsvoering.

Een investeerder wil Dokter Bosman overnemen, maar verlangt dat de vier Utrechtse gemeenten de helft van de miljoen euro kwijtschelden. Stichtse Vecht en de andere gemeenten vinden dat niet ‘reëel’. Hoe het nu verdergaat, is nog niet duidelijk.

De gemeenten praten al met andere aanbieders van jeugdzorg voor het geval Dokter Bosman failliet gaat. Er is melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de mogelijke schadelijke gevolgen voor de continuïteit van de zorg.

Vertrouwen

Directeur en oprichter Michiel Bosman sprak vorige week zijn vertrouwen uit in de toekomst. ,,Ggz-instellingen maar ook gemeenten zijn in 2015 in moeilijkheden gekomen door bezuinigingen op de jeugdzorg door het rijk. Gemeenten én de ggz-instellingen zitten daardoor met de handen in het haar. We moeten er samen uit komen en daar heb ik alle vertrouwen in.”

Dokter Bosman is een landelijke instelling voor de behandeling van onder meer autisme, depressie, ADHD, angst, dwangstoornissen en burn-out. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amersfoort en er zijn vestigingen in Woerden en Mijdrecht. De zorgteams zijn ook actief in Montfoort, Oudewater en Stichtse Vecht. De financiële problemen bij het bedrijf zijn in de publiciteit gekomen na onderzoek van Follow the Money.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht