Volledig scherm
PREMIUM
Culemborg Jasper Smale gaat een speelfilm maken. © William Hoogteyling

Jonge Culemborger (15) maakt film over aliens

Sinds Jasper Smale uit Culemborg ontdekte dat hij een meer dan gemiddelde gave heeft voor filmmaken, heeft hij de smaak te pakken. Na diverse korte films, waarvan er een een prijs won, werkt de nu 15-jarige Jasper aan zijn eerste langere productie: Peidax. Een verhaal over aliens die de aarde willen bestuderen.

Het begon toen hij als 10-jarige met de iPhone van zijn vader een vijf minuten durend filmpje maakte over een gestolen diamant. „Terwijl ik met het materiaal aan de slag ging op de computer, merkte ik dat ik vooral het monteren erg leuk vond. Ik ging eerst zoeken naar gratis bewerkingsprogramma's en van het een kwam het ander, want ik ontdekte steeds meer.” Op YouTube vond hij handleidingen over filmmaken die hij gretig bestudeerde. „Zo heb ik stap voor stap uitgezocht hoe dingen in zijn werk gaan: hoe zet je de camera, hoe monteer je, al dat soort dingen. Ik heb mezelf alles geleerd.”

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht