Jonge medebewoners op de bres voor ouderen Tuindorp-Oost

VideoVoor verzorgingshuis Tuindorp-Oost presenteerden voormalige jonge bewoners maandagmiddag het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’. Inmiddels is de petitie ruim 15.000 keer ondertekend.

De groep noemt zich Tegen De Onverschilligheid, en stelt: ‘Zorginstellingen besluiten nu óver in plaats van mét ouderen wat het beste voor hen is. Luister goed naar ouderen: jij wilt toch ook zelf bepalen hoe je leeft, eet, verzorgd wordt en wanneer (en of) je verhuist?’ In zeven punten delen de opstellers hun ervaringen met de oude bewoners en ze klagen de misstanden in de ouderenzorg aan. De eerste ondertekenaars van het manifest waren Hugo Borst en Carin Gaemers, bekend van hun jarenlange inzet om de ouderenzorg beter te maken.

Tot afgelopen december bewoonden negentig jongeren de vrijgekomen appartementen in Tuindorp-Oost. In de jaren 70 en 80 stond het bekend als het beste verzorgingshuis van de stad. Sinds april 2016 woonden jong en oud er succesvol samen. Zorgconcern Careyn, waar Tuindorp-Oost onder valt, beëindigde het project omdat nieuwbouw gepland is. Daar is geen plaats voor de jongeren. De Careyn-besluiten leidden tot maandenlang durende verzet van bewoners, hun familieleden en de jongeren. Uiteindelijk vergeefs verzet. Careyn zette haar plannen door. Stress onder de hoogbejaarde bewoners over twee verhuizingen, chaos en onzekerheid bepaalden daarna maandenlang de sfeer.

(tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Sympathisant en ondertekenaar van het manifest Hugo Borst praat met de 100-jarige mevrouw Piël, bewoonster van zorgcentrum Tuindorp-Oost. Rechts Wouter Smink, een van de initiatiefnemers van het manifest 'Geef ouderen hun stem terug'. © Foto Ruud Voest

Eenzaamheid doorbroken

De jonge oud-bewoners van Tuindorp-Oost stellen in het manifest dat ze de afgelopen twee jaar hebben gezien wat er in de ouderenzorg fout gaat. Met het manifest willen ze bijdragen aan verbeteringen. Zo werd in Tuindorp-Oost de afgelopen jaren de eenzaamheid van ouderen doorbroken, terwijl het huisvestingsprobleem van jongeren werd opgelost. Het manifest stelt: ‘Samenleven draagt bij aan het welzijn van ouderen en creëert woonmogelijkheden voor jongeren.’ In de andere manifestpunten worden de directies van zorginstellingen aangesproken: ‘Het wordt tijd dat bestuurders weer in contact komen met medewerkers, ouderen en hun naasten, en niet pas als het misgaat.’ 

Ook maken ze een kritische opmerking over het zogeheten ‘zeemeeuwmanagement’, met managers die in- en uitvliegen. Ze schrijven: ‘Managers die beslissingen nemen, zijn vaak tijdens de uitvoering ervan al weer weg. Dat komt de kwaliteit van leven en zorg niet ten goede. Ook het grote verloop onder zorgmedewerkers moet worden gestopt: ‘Wil jij iedere dag gewassen worden door een vreemde?’ Ook de verstikkende bureaucratie wordt gehekeld: ‘Ouderenzorg bestaat uit meer dan protocollen, rapporten en beleidsstukken.’

Heel blij

De 100-jarige Maria Piël, die met dertig andere ouderen in het verzorgingshuis achterbleef, is dolenthousiast over het Manifest: ,,Nu wordt er echt naar ons geluisterd. Ik ben heel blij.” Carin Gaemers noemt de opstellers ‘het levende bewijs dat jongeren wel degelijk geven om de ouderen onder ons’. Ze riep Nederland op het manifest van de jongerengroep te ondertekenen. SP-kamerlid Maarten Hijink en PvdA-raadslid Rick van der Zweth hoorden bij de eerste ondertekenaars. Het manifest werd tot 20.30 uur gisteravond al 8300 keer ondertekend.

Hier kan het manifest getekend worden. 

Geen oordeel minister over 'gouden handdruk’ Careyn-topman

Minister de Jonge heeft geen oordeel over een gouden handdruk-constructie van 369.000 euro rond Marco Meerdink, de huidige topman van zorgconcern Careyn, waar Tuindorp-Oost onder valt. De minister voor Volksgezondheid zegt dat in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. 

Eind december werd bekend dat zorgconcern Espria in 2016 291.658 euro voor oud-voorzitter van de Raad van Bestuur Meerdink neertelde. Meerdink was op 1 januari uit vaste dienst vertrokken. Van een rapport dat Meerdink als tegenprestatie zou schrijven, kwam weinig terecht. Voor 77.501 euro werd een Haags onderzoeksbureau ingeschakeld dat de schrijfklus voor Meerdink klaarde. Dat bedrag betaalde Meerdink niet uit eigen zak. Het onderzoeksbureau, de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, maakte zich bij het schrijven van het rapport volgens de Maastrichtse hoogleraar Wim Groot ook nog schuldig aan plagiaat. 

Over de schrijfmethode zegt minister de Jonge niets. Wel vindt hij dat collectief geld zorgvuldig moet worden besteed. ,,Het is echter niet aan mij om in individuele gevallen te oordelen over het bedrag dat een instelling heeft uitgegeven aan een onderzoek”, laat de Jonge weten. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht