Volledig scherm
José van Laarhoven wil ouders verleiden met hun kinderen mee te sporten. © Marnix Schmidt

Jonge ouders sporten minder dan leeftijdsgenoten zonder kinderen

Elke week brengen een heleboel ouders uit Houten hun kind naar de sporttraining of naar wedstrijden. Ze staan wat te dolen langs het voetbalveld of doden hun tijd in de kantine.

Quote

Vaak zie je dat ouders stoppen met sporten wanneer er kinderen komen

José van Laarhoven, Sportpunt Houten

Sportpunt Houten zorgt ervoor dat deze tijd nuttiger en vooral sportiever besteed kan worden en lanceert na de zomervakantie 'Ouders Actief'. Het project moet het sporten onder ouders van jonge kinderen bevorderen door hen tegelijkertijd met hun kind te laten sporten.

Druk
Uit onderzoek blijkt dat ouders structureel minder aan sport doen dan leeftijdsgenoten zonder kinderen. ,,Vaak zie je dat ouders stoppen met sporten wanneer er kinderen komen", vertelt José van Laarhoven van Sportpunt Houten, dat Ouders Actief opzet. ,,Jonge ouders zijn druk en sporten schiet er dan vaak bij in. Wij proberen dat tijdgebrek weg te nemen door ervoor te zorgen dat ze tegelijkertijd met hun kind kunnen sporten. In plaats van dat ze langs de lijn staan, gaan ze zelf aan de slag."

Een aanbod voor ouders tijdens de training van hun kind is ontstaan vanuit de zwembond, de KNZB. Zij zagen dat er een structureel lagere sportdeelname is bij de ouders van jongere kinderen, terwijl wel elk kind zwemles krijgt. Waarom niet gaan sporten, terwijl je kind zwemles krijgt, was de logische gedachte.

Zweet
In de week van 19 september gaat Ouders Actief van start op drie verschillende sportparken verspreid door Houten. Terwijl hun kind op donderdagavond uitraast op de velden van Delta Sports, werken de ouders zich op sportpark De Kruisboog in het zweet met looptrainingen en andere sportoefeningen. Bij de Weteringhoek leven ouders zich op dinsdagavond uit met een heel divers sportaanbod: van korfballen tot bootcampen, van zwemmen tot spinnen en van hardlopen tot pilates. Bij de Meerpaal wordt er gehockeyd en maken ouders kennis met honkbal en frisbee.

Ouders Actief bestaat uit 10 lessen. Deelname kost 50 euro. Het is ook mogelijk om losse lessen te volgen á 7 euro per les. Van Laarhoven is enthousiast en roept iedere jonge ouder op zich in te schrijven.

Quote

Ouders hebben het gezellig samen en er ontstaan zelfs vriend­schap­pen

José van Laarhoven, Sportpunt Houten

Vriendschappen
,,Het is de ideale manier om actief bezig te zijn. Ouders Actief is geschikt voor alle jonge ouders. Alle niveaus zijn welkom: van beginner tot gevorderde." Hoewel het project vooral bedoeld is om jonge ouders in beweging te krijgen, is het werken aan een goede conditie niet het enige doel.

,,Bij gemeentes die al werken met Ouders Actief, zie je dat ouders meer betrokken raken bij het sporten. Ook bevordert het het leggen van sociale contacten. Ouders hebben het gezellig samen en er ontstaan zelfs vriendschappen."

Aanmelden voor Ouders Actief kan pas vanaf begin september, maar geïnteresseerden kunnen wel alvast meer informatie opvragen bij jose@sportpunthouten.nl.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht