Volledig scherm
Een van de overvallen werd gepleegd op de Albert Heijn in Vianen, waar de jonge overvaller caissières met een mes bedreigde. © Raymond de Jong

Jonge overvaller (18) krijgt één jaar cel voor vijf overvallen in tien dagen tijd op supermarkten

De 18-jarige J. K., die vijf supermarkten in tien dagen heeft overvallen, is veroordeeld tot één jaar jeugddetentie. Rechtbank Midden-Nederland legt hem daarnaast ook jeugd-tbs op. In de zaak van zijn vriendin en vermoedelijke handlanger, de Ermelose L. W. (18), is nog geen uitspraak.

De jongen heeft tussen 23 oktober en 2 november 2018 vijf supermarkten overvallen. Bij drie van de overvallen was ook zijn vriendin L. W. vermoedelijk betrokken. Het koppel kreeg al snel de bijnaam Bonnie en Clyde, naar de jonge Amerikaanse bankrovers uit de jaren 30. Ze maakten samen duizenden euro’s buit. De overvallen vonden plaats in Den Dolder, Hilversum, Bussum, Nijkerk en Vianen. Met een groot mes dwong de jongen de caissières het geld uit de kassa te geven.

Het duo werd vorig jaar in november opgepakt in het Van der Valk-hotel in Vianen. Ze werden, allebei bloot, van hun bed gelicht door de politie nadat iemand hen had herkend. De jongen (toen nog 17 jaar) had een dag ervoor de Albert Heijn in Vianen overvallen

Volgens de rechtbank heeft de jongen niet nagedacht over de gevolgen van zijn handelen, hij wilde snel aan geld komen. Uit de verklaringen van de caissières blijkt dat zij heel bang voor de overvaller waren. Twee van hen hebben verklaard dat dit gevoel de rest van hun leven voelbaar blijft. 

Stoornissen

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar de landelijke richtlijnen voor jeugdige verdachten van gewapende overvallen en is er rekening gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden. Uit onderzoek blijkt dat de jongen diverse stoornissen heeft, die ook op het moment van de overvallen aanwezig waren.

De officier van justitie en de rechtbank zijn van mening dat de verdachte naast jeugddetentie drie jaar lang moet worden behandeld met de PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Dat is een behandelmaatregel voor jongeren met een ontwikkelstoornis of psychische aandoening.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht