Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Jonge Utrechtse boeren die duurzamer willen werken kunnen subsidie krijgen van provincie

De provincie Utrecht stelt vier ton subsidie beschikbaar aan jonge Utrechtse boeren. Met het geld kunnen zij hun bedrijven duurzamer maken, bijvoorbeeld met zonnepanelen of door het gebruik van vernieuwende bemestingsmethoden. 

Met de subsidie wil de provincie jonge agrariërs de mogelijkheid te geven om hun bedrijf op een toekomstbestendige manier in te richten. Deze zogenoemde Jonge Landbouwers regeling (JOLA) is bestemd voor agrariërs tot 41 jaar.  Deze groep landbouwers kan tot een bedrag van 20.000 euro subsidie aanvragen voor maximaal drie investeringen. De subsidie bedraagt 30 procent van de totale investeringskosten. Jonge boeren kunnen zich hiervoor aanmelden tot 7 februari. 

Toekomst

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot van landbouw zegt dat de provincie veel waarde hecht aan het verduurzamen van de landbouwsector: ,,Ongeveer de helft van onze provincie bestaat uit landbouwgrond. De nieuwe generatie boeren is de toekomst van de bedrijfstak. Met de subsidie krijgen jonge boeren de kans hun bedrijf weer een stap verder te verduurzamen.”

Het is niet de eerste keer dat de provincie de subsidieregeling openstelt. In 2018 hebben 23 jonge Utrechtse boeren een subsidie ontvangen om hun bedrijfsvoering aan te passen op de toekomst. Dit geld is vooral geïnvesteerd in zonnepanelen, emissiearme vloeren (die de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen) en nieuwe technieken voor precisiebemesting. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht