Volledig scherm
Een eetstoornis, die niet tijdig behandeld wordt, kan ontaarden in een ernstigere problematiek. © ANP

Jongeren met psychische problemen moet soms wel 40 weken wachten

Kinderen met psychische aandoeningen zoals een eetstoornis of borderline, moeten in de regio Utrecht soms wel 40 weken wachten, voordat ze hulp krijgen. Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau MediQuest. 

Vooral de aanmeldwachttijd is een probleem. Dit is de wachttijd vanaf het moment dat de gemeente de beschikking heeft afgegeven tot het intakegesprek bij de GGZ-aanbieder. Uit de analyse blijkt dat 84 procent van de jeugd-GGZ-instellingen de treeknorm (maximaal aanvaardbare wachttijd) van vier weken niet haalt. De gemiddelde wachttijd voor instellingen is zelfs twee keer zo lang als de treeknorm.

Suïcidaal gedrag

Opvallend is dat de aanmeldwachttijden een grote spreiding laten zien. Zo lopen de wachttijden tussen jeugd-GGZ-aanbieders sterk uiteen van 1,5 week tot 40 weken. MediQuest stelt dat door te laat ingrijpen de kans reëel is dat de problematiek van de jeugdige en ouders ernstiger en/of complexer wordt, met als gevolg zwaardere zorg en hogere maatschappelijke kosten. Zo kan een eetstoornis, die niet tijdig behandeld wordt, ontaarden in een ernstigere problematiek, zoals acute opname of zelfs suïcidaal gedrag. Slechts 50 procent van de instellingen heeft haar cijfers openbaar gemaakt.

Eetstoornis

MediQuest heeft de analyse onafhankelijk uitgevoerd naar aanleiding van een oproep van enkele politieke partijen in de regio Zuidoost-Utrecht om meer transparantie in de jeugd-GGZ-wachttijden. SP Zeist is een van deze partijen. Annemieke Pluijgers van SP Zeist is verbijsterd over de uitkomst. ,,Dit is schokkend. Uit het onderzoek blijkt dat een kind met een eetstoornis 26 weken moest wachten, voordat het hulp kreeg. Als je een kind met een eetstoornis hebt, kun je niet zo’n lange periode wachten. Voordat zo’n aandoening erkend wordt, is het vaak al slecht gesteld met een kind. Als je dan ook nog moet wachten, is het kind er misschien niet eens meer. Voor een kind met een angststoornis was dat gemiddeld 17 weken. Dat mag niet kunnen.’’

Quote

Als je een kind met een eetstoor­nis hebt, kun je niet zo’n lange periode wachten

Annemieke Pluijgers

Een motie van SP om een dergelijk onderzoek voor Zeist te laten uitvoeren, haalde het een halfjaar geleden niet in de raad. ,,De wethouder heeft gezegd: ik wil geen energie stoppen in onderzoeken, maar liever problemen, als die er zijn, oplossen. Uit de analyse blijkt nu dat het best een zooi is. Voor dinsdag willen we een interpellatiedebat. We willen dat voor Zeist maatregelen worden genomen, zodat de treeknorm wordt gehaald of enorm verbetert.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit jouw regio? Schrijf je hier in.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Twee mannen die werden opgepakt na de onrust die vorige week dinsdag ontstond bij de aanhouding van een 23-jarige Utrechter in de Kanaalstraat in Lombok, moeten vandaag al in een spoedzitting voor de rechter verschijnen. Het gaat om een 19-jarige man uit Utrecht en een 22-jarige man uit Culemborg . Zij probeerden de agenten die met de aanhouding bezig waren te trappen en te slaan. Omdat zij geweld hebben gebruikt tegen de politie, zal het Openbaar Ministerie de strafeis tegen de twee verdubbelen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht