Volledig scherm
. © CNV Jongeren

Jongeren proberen oververhitte woningmarkt af te koelen

Jongeren van de vakbond CNV hebben donderdagavond een aantal ideeën gepresenteerd om de oververhitte woningmarkt toegankelijker te maken. Vooral voor jongeren is het erg lastig om een geschikt huurhuis te vinden.

Zo zou er een huur-ombudsman moeten komen om de huurprijzen binnen de perken te houden. Boetes voor het wegpesten van huurders en een digitaal platform om ideeën voor een leefbare wijk te presenteren. Door geld voor leefbaarheidsbudgetten van de gemeente onder bewoners te verdelen, kunnen zij op dat platform ideeën financieel steunen. Een vorm van crowdfunding, waarmee de beste ideeën gefinancierd kunnen worden.

De ideeën komen uit de koker van WoonLab Utrecht waarmee CNV Jongeren is begonnen om de vastgelopen woonmarkt weer los te trekken. Zo’n dertig jongeren hebben zich twee maanden over het probleem gebogen en de oplossingen vandaag gepresenteerd.

Volgens CNV Jongeren hebben 65-plussers een kans van 1 op 9 om een geschikte huurwoning toegewezen te krijgen, bij jongeren is die kans 1 op 1.023.    

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht