Volledig scherm
Gijs, Josephine en broer Lucas in de middenberm van de Utrechtseweg. Het verkeer raast aan hen voorbij. © Jeroen Jumelet

Josephine (9) uit De Bilt was het zat en zamelde handtekeningen in voor een veilige oversteek bij Utrechtseweg

Josephine Bink is het beu. De kruising Utrechtseweg met haar woonstraat Wilhelminalaan moet veiliger. Veel veiliger. Elke dag steekt ze de Utrechtseweg over; een levensgevaarlijke expeditie. Een zwaar ongeluk in april van dit jaar was voor haar de druppel. Ze schreef een brief aan burgemeester Sjoerd Potters en zamelde handtekeningen in voor een veilige oversteek. Zaterdag biedt ze die met haar broer en buurjongen de burgemeester aan.

Nee, het tunneltje bij Ranzijn Tuin & Dier is geen goed alternatief om de Utrechtseweg te kruisen. „Het is er veel te smal en te druk als ik naar school moet. Er te weinig ruimte en bromfietsers rijden er veel te hard. Bovendien moet ik dan een flink stuk omfietsen naar school”, vertelt Josephine vol overtuiging. Haar broer Lucas (7) en buurjongen Gijs Pouwels (10) knikken instemmend. De kruising met de Wilhelminalaan moet gewoon veiliger.

Quote

Het is er veel te smal en te druk als ik naar school moet.

Josephine Bink

Geen geduld

Josephine wordt elke dag een handje geholpen bij het oversteken door haar ouders. Want het is gewoon niet veilig genoeg om er alleen over te steken. Niet dat ze zichzelf niet aan de regels houdt, nee het zijn vooral de automobilisten die het geduld niet hebben om te wachten voor het rode stoplicht, over de busbaan de wachtende rij auto’s willen passeren en fietsers de ruimte niet gunnen. 

„En dan hebben we als fietsers ook nog heel erg weinig plek om te wachten”, vertelt ze. „Ik sta daar niet alleen, maar met heel veel andere fietsers. Kinderen en volwassenen die naar school en werk moeten. We staan vaak zelfs stil op het fietspad.” En daar zijn het dan vooral de voorbijrazende elektrische fietsen en de speed pedelecs die voor gevaarlijke situaties zorgen. Terwijl Josephine op groen staat te wachten, flitsen die met hoge snelheid voorbij.

Volledig scherm
De brief die Josephine heeft geschreven aan burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt. © Jeroen Jumelet

Zwaargewond

In april van dit jaar werd een fietser aangereden door een automobilist. De auto zou via de busbaan hebben gereden. De fietser werd geschept en is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Door de snelheid van de auto kwam het slachtoffer onder de auto terecht. „Het ongeluk heb ik zelf niet gezien. Maar ik heb wel gezien dat de man op de weg lag. Ik ben daar behoorlijk van geschrokken.”

Haar broer Lucas is al twee keer voor een aanstormende auto weggetrokken. Net op tijd. Josephine, Lucas en Gijs maken dagelijks mee dat auto’s door rood rijden. „Maar we zien ook dat de verkeerslichten veel te kort op groen staan voor de fietsers en voetgangers. En op de fietspaden aan beide kanten van de weg moet je ook nog een keer goed uitkijken, want daar is het ook gigantisch druk.”

Flitspalen

Josephine is niet alleen boos over de situatie, ze heeft natuurlijk ook nagedacht over eventuele oplossingen. „Er zouden flitspalen aan beide kanten van de weg kunnen komen te staan, zodat auto’s niet meer door rood rijden. Er zou ook meer ruimte voor de fietsers uit de wijk moeten komen om je veilig op te stellen voor het stoplicht. En misschien zou het stoplicht iets langer op groen kunnen.”

Ze biedt nu eerst de handtekeningen aan aan de burgemeester. Dat zijn er ruim honderd geworden. En dan hoopt ze natuurlijk dat de burgemeester actie gaat ondernemen. „Want er moet echt iets veranderen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht