Trudy van Dijken ziet steeds vaker jongeren met teveel alcohol en drugs in hun lichaam op de spoedeisende hulp belanden.
Volledig scherm
PREMIUM
Trudy van Dijken ziet steeds vaker jongeren met teveel alcohol en drugs in hun lichaam op de spoedeisende hulp belanden. © Angeliek de Jonge

Junks? Nee, het zijn juist studenten die met teveel drugs op SEH belanden: ‘Ze zijn vaak bang’

drugs in utrechtAngstig, soms buiten bewustzijn of simpelweg van de straat geraapt. Elke week ziet Trudy van Dijken, arts op de spoedeisende hulp in het Utrechtse Diakonessenhuis, jonge mensen met te veel drugs en alcohol achter hun kiezen binnenkomen in het stadsziekenhuis. „Of er een veilige manier is om drugs te gebruiken? Nee.”

32 reacties

 • H Peters

  2 maanden geleden
  @J. Schottelndreier Wat voor persoon A bijzonder is kan voor persoon B weer heel anders zijn. Gewoon vrijlaten, sensibiliseren (opvoeden) en mensen voor eigen keuzes verantwoorden. Ik rookte nooit en dronk nooit (saai hè?). Toch kan ik heel goed lol hebben. Ik verbood mijn kinderen nooit iets maar probeerde hun bewust te maken. Ze roken niet, drinken soms iets en géén drugs en ze zijn 27 en 29; gewoon heel bewust en met veel eigenwaarde. Ze lijken echt uitzondering (door ons?). Het kan dus!
 • Paul de Jong

  2 maanden geleden
  Xtc staat lager op de lijst van scahdelijk/verslavend zijnde dan alcohol en roken. @Ron Geurts Hoeveel suiker eet jij?Of vet? Koolhydraten? Beweeg je? Hoe vaak rij jij auto, want hoe vaker in de auto, des de groter kans om in een ongeluk terecht te komen. Allemaal eigen keus, waarom betaal ik daarvoor?
 • J. Schottelndreier

  2 maanden geleden
  @Peters: ja, eens, een verbod is geen goed idee. Met verbannen bedoel ik een vrijwillige, culturele omslag, zodat er alleen nog als iets bijzonders alcohol gedronken wordt.
 • H Dekker v/d Werfhorst

  2 maanden geleden
  Dit was vroeger ook alzo tijdens mijn studieperiode. Er is niets veranderd en zal ook nooit veranderen.
 • N.P. de Boer

  2 maanden geleden
  @Roos, studenten hebben altijd al veel gedronken. Doorgaans blijven ze dat ook doen na hun studie. @Kman, Hopeloze toekomstbeeld in Nederland, ja als je de verkeerde stude doet misschien wel maar anders toch echt niet. Het is meer dat druggebruik gewoon wordt gezien als gezellig en waarom niet. Ook na de studie gaan veel er mee door, een lijntje op kantoor, een pilletje op een festival. In bepaalde kringen is het net zo normaal geworden als de alcohol en de sigaret.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht