Volledig scherm
De claim van Niemans Beton hangt de gemeente Vianen nog altijd boven het hoofd. © AD

Juridische strijd tegen betonbedrijf kost Vianen sinds 2011 al bijna miljoen euro

Sinds 2011 heeft de gemeente Vianen ongeveer 770.000 euro gespendeerd aan juridische kosten voor de claim van Niemans Beton. Dat heeft financieel wethouder Leendert Wijnmaalen uitgezocht. Hoeveel er voor die tijd is uitgegeven, dus vanaf eind jaren 70, is vooralsnog niet bekendgemaakt.

Voor het afgelopen jaar en 2019 vraagt het college van Vianen de raad nog eens twee ton extra beschikbaar te stellen bovenop de al geraamde kosten. Dit is nodig omdat de gemeente in 2018 in cassatie is gegaan. Daarmee lopen de juridische kosten in zeven jaar tijd op tot bijna een miljoen euro.

De gemeenteraad is in al die jaren periodiek vertrouwelijk geïnformeerd over de hoogte van de kosten voor de juridische ondersteuning in het Niemans-dossier. Die kosten wisselen volgens Wijnmaalen sterk, omdat het steeds afhankelijk is van de juridische stappen die gezet worden.

In de beginperiode zijn de kosten verwerkt in de grondexploitatie. Na afsluiting van de grondexploitatie van industrieterrein De Hagen is een krediet toegewezen door de gemeenteraad van Vianen waar de juridische kosten uit betaald worden. Met de twee ton extra is dus een miljoen euro krediet toegewezen door de Viaanse raad ten behoeve van de juridische uitzoekerij voor wat betreft Niemans.

Conflict over grond

Niemans Heipalenfabriek kwam eind jaren 70 in conflict met de gemeente Vianen over een stuk grond, dat toen nog lag in een zelfstandig Hagestein maar sinds de herindeling van de jaren 80 bij Vianen hoort.

Wegens misgelopen inkomsten claimt Niemans vele miljoenen. Inmiddels staat de teller op vijftig miljoen. En een oplossing is nog niet in zicht. Dit baart naast de Viaanse inwoners ook de inwoners van Leerdam en Zederik zorgen, aangezien de claim wordt afgewenteld op de bewoners van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden die vanaf 1 januari start.

Weet je nog niet op wie je moet stemmen 21 november? Vul hier de kieswijzer in.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht