Volledig scherm
Impressie van De Machinerie aan de Gijtijzerstraat in Utrecht © MONK Architecten

Juristen waarschuwen gemeente Utrecht voor ongeoorloofde staatssteun aan cultureel initiatief

Utrecht verleent ongeoorloofde staatssteun aan De Machinerie als het geen strikte voorwaarden stelt aan 3,5 miljoen euro subsidie voor dit cultureel initiatief. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven second opinion.

Externe juristen vegen de vloer aan met het eerder standpunt van de gemeente dat De Machinerie zonder problemen gesubsidieerd kan worden. Zonder strikte voorwaarden loopt de stad echter kans door Europa op de vingers getikt te worden, zeggen de advocaten van AKD die de second opinion opstelden.

De Machinerie is een initiatief van FOTODOK, HIT (Hoogt in Transitie), De Maakruimte en het Nederlands Film Festival. Een deel van de voormalige NS Apparatenfabriek moet onderdak bieden aan verschillende activiteiten op het gebied van film- en beeldcultuur. Het moet een plek worden waar het maken en tentoonstellen van film en beeld,  en ook educatie en amusement op dit gebied te vinden zijn.

Forse kritiek

De kwestie doet denken aan de subsidiëring van de Social Impact Factory (SIF) vier jaar geleden. Toen uitte vooral het CDA forse kritiek op de voordelige huurconstructie voor het voormalig Staffhorstpand voor dit initiatief. Van het sociale karakter dat dit rechtvaardigde kwam volgens de christen-democraten weinig terecht.

De subsidie voor De Machinerie is bedoeld voor de interne verbouwingen en aanpassingen die nodig zijn binnen de oude fabriek. Advocatenkantoor AKD dat het collegevoorstel doorlichtte constateert dat de kans bestaat dat de verhuurder en onderhuurders hiervan indirect zouden kunnen meeprofiteren. Omdat de verhuurder in de internationale vastgoedmarkt opereert en De Machinerie mogelijk niet alleen nationale, maar ook internationale ambities koestert, zou dat de internationale markt kunnen verstoren. Brussel zou daar bezwaar tegen kunnen maken. De juristen adviseren dan ook strikte voorwaarden te verbinden aan de subsidie. Zo moet de verhuurder een marktconforme huur vragen en De Machinerie hetzelfde doen aan onderhuurders. Mocht het initiatief voortijdig eindigen, dan moeten de investeringen terug naar de gemeente. Op 19 december beslist de gemeenteraad over de subsidieverlening.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht