Volledig scherm
© ANP

Justitie: Bezorger zat in complot bij diefstal politie-uniformen

De brute beroving van een pakketbusje afgelopen februari in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is volgens het Openbaar Ministerie in scène gezet. De pakketbezorger, die zou zijn opgesloten in zijn eigen busje, zou in het complot zitten. Bij de roof werden politie-uniformen buitgemaakt.

Dat zei de officier van justitie vanmorgen in de Utrechtse rechtbank waar drie verdachten voor de overval terechtstonden. Een van de verdachten, een 19-jarige Utrechter, blijkt de pakketbezorger te zijn.

De politie startte een groot onderzoek naar de gestolen uniformen, omdat gevreesd werd dat de verdachten die gingen gebruiken om overvallen te plegen. De drie verdachten werden in maart opgepakt, een maand later werd alle politiekleding teruggevonden. In één van de afgetapte telefoongesprekken is te horen dat de ene 'overvaller' aan de andere vraagt of Tugrul S. al overvallen kan worden.

Plofkraken

Ook werden vuurwapens en explosieven gevonden, spullen die gebruikt worden bij een plofkraak en een gestolen Audi S4. Die snelle auto’s worden veelvuldig gebruikt door leden van de Utrechtse Audi-bende, die daarmee in Duitsland plofkraken op pinautomaten plegen.

Bij de volgens het Openbaar Ministerie gefingeerde roof werden 54 pakketten buitgemaakt. Daar zat dus politiekleding in, en daarnaast auto-onderdelen en sieraden. De mannen van 18, 19 en 20 jaar worden ook verdacht van het voorbereiden van een plofkraak.

Het onderzoek naar de drie verdachten is nog in volle gang, liet de officier van justitie vanmorgen weten. Er is een derde garagebox onderzocht die het drietal in Bilthoven huurden. Daarin zijn bivakmutsen, vervalste kentekenplaten en jerrycans gevonden, die ook wijzen op het voorbereiden van een plofkraak. „Er komt nog steeds heel veel informatie binnen”,  zegt de officier van justitie.

De zaak gaat eind augustus verder. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht