Volledig scherm
De recherche onderzoekt of er een verband is tussen de beschieting op Mohamed el A. aan de Tiberdreef en de brandende auto die aangetroffen is op de Mignondreef in november 2015. © Koen Laureij

Justitie eist 12 jaar cel tegen Soulaiman el H. voor poging liquidatie

Een langlopende vete binnen de Utrechtse familie El H. lijkt voorlopig zijn hoogtepunt te hebben bereikt. Justitie eiste dinsdagmiddag 12 jaar cel tegen Soulaiman el H. Hij zou in november 2015 in de Utrechtse wijk Overvecht zijn neef Mohamed el A. geprobeerd hebben te liquideren.

Netjes gekleed in een donkerblauw pak zat Soulaiman el H. aanvankelijk rustig in zijn stoel voor de drie rechters. Gevraagd naar zijn rol in de schietpartij antwoordde hij kalm en zakelijk: ,,Ik heb hem niet beschoten, mevrouw de rechter. Ik ontken dat.” Hij vertelde dat hij die dag had gesport en met zijn vriendin een tapasrestaurant aan de Utrechtse Voorstraat had bezocht. Ook was hij naar de moskee gegaan. Geschoten had hij zeker niet. ,,Ik heb helemaal geen contact met mijn broers en neven.”

Schutter

Toen de rechter hem confronteerde met de verklaringen van zijn vader en broers, die hem als schutter aanwezen, was het gedaan met de kalme gemoedstoestand. ,,Mijn vader en mijn broer Saleh proberen mij erin te luizen. Zij willen mij kapot maken”, zei hij geëmotioneerd. 

Dat in Overvecht al snel het gerucht ging dat hij de schutter zou zijn deed hem niets. ,,Die geruchten zijn door hen verspreid. De tong veroorzaakt vele oorlogen.” De reden zou Soulaimans steun voor zijn moeder zijn, die onlangs is gescheiden van de vader.

Dat het binnen de familie El H. hommeles is bleek wel toen een andere broer, Youssef, als getuige werd verhoord. Hij vertelde de rechters dat zijn broers en zijn vader valse verklaringen aflegden. Ook zou hij weten wie de echte schutter is. ,,Maar dat kan ik uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.” 

Ooggetuige

Dat hij eerder bij de politie anders verklaarde en zei dat Soulaiman juist wél de schutter zou zijn, wijt hij aan psychische klachten. Hij was namelijk ooggetuige van de liquidatie van Ranko Skekic, die in juni 2016 op de Kretadreef werd geliquideerd.

Soulaiman el H. wordt niet alleen verdacht van het neerschieten van zijn neef, hij zou ook een inbraak hebben gepleegd in de woning van broer Saleh. Daar zou hij een geldbedrag van 14.000 euro hebben gestolen. Die zat op dat moment een celstraf uit, ook al vanwege een familiegerelateerde schietpartij. Saleh loste in mei 2016 op de Atlasdreef enkele schoten op zijn broer Hamid. De twee hadden een conflict over de handel in drugs. Het geld dat Soulaiman gestolen zou hebben had daar echter niets mee van doen, zei Saleh dinsdag in de rechtbank. ,,Ik heb gewoon geen vertrouwen in de bank vanwege de crisis.”

Drugshandel

Naast de schietpartijen en de spanningen in de drugshandel speelt een ander incident mee. De vader van Mohamed el A. werd in 2011 ontvoerd en de schuld daarvoor werd in de schoenen van Soulaiman geschoven. Zijn neef zou hem daarmee ‘verraden hebben’.

De officier van justitie is er desondanks van overtuigd dat Soulaiman de schutter is. Zo werd er in een uitgebrande auto kleding van Soulaiman aangetroffen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht