Verdachte Zamir M. en de vermoorde Laura Korsman.
Volledig scherm
Verdachte Zamir M. en de vermoorde Laura Korsman. © Renée van den Kerkhof/AD

Justitie eist 18 jaar plus tbs voor doodsteken Utrechtse Laura Korsman

Voor het vermoorden en wekenlang stalken van Laura Korsman (24) moet Zamir M. uit Nieuwegein (32) als het aan het Openbaar Ministerie ligt voor 18 jaar de cel in. Ook eiste de officier van justitie zojuist TBS met dwangverpleging tegen de man, die volgens deskundigen lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met sterk narcistische en anti-sociale trekken.

Zamir M. geeft het toe: hij is degene geweest die Laura op 11 juli 2018 om het leven bracht. Hij zegt het gelijk aan het begin van de zitting. ,,Ja, ik was daar bij betrokken. Het is uit de hand gelopen. Ik ben via buren binnen gekomen. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Het liep helemaal uit de hand. Er is iets gebeurd wat ik zelf niet kan bevatten.” Even later verklaart M. uit noodweer te hebben gehandeld, toen Laura volgens hem een mes had getrokken.

Contactverbod

Na een feest in Amsterdam besloot Zamir ondanks een contactverbod om toch richting het huis van zijn ex-vriendin Laura in Utrecht te rijden. Hij kwam het studentenhuis binnen door aan te bellen bij een buurvrouw. Vervolgens klom hij richting de kamer van Laura, maar kwam hij ten val. Drie uur lag hij in de vroege ochtend op een balkon. 

,,Ik heb daar liggen hallucineren, nadat ik vanaf de Melkweg in Amsterdam in een ‘bad trip’ was beland. Ja, ik had heel veel xtc gebruikt die nacht. En drank. Ik was in een andere dimensie.” Hij zegt niet te kunnen bevatten wat er is gebeurd. ,,Nog steeds niet.”

In deze video blikt onze verslaggever terug op die fatale 11 juli 2018. Tekst gaat verder onder de video.

Alarmknop

Toch herinnert Zamir zich de confrontatie met zijn ex die dag nog goed. In eerste instantie in de deuropening, vervolgens volgens hem al pratend richting de bank. ,,Daar ging het mis.” Er ontstond onenigheid, waarna Laura op haar alarmknop drukte om de politie in te schakelen. ,,Zij drukte op de knop, ik gooide het apparaat over het hek naar de buren.”

Laura trok een mes, volgens Zamir. Emotioneel: ,,Er werd zodanig een mes op mij gericht dat ik zag in haar ogen dat er kortsluiting was. Iemand die je gelukkig maakt, die je helpt, richt een mes op jou. Het mes zou dwars door mij heen gaan. Ik heb toen mijn handen erop gezet en met duwen en trekken is het mes direct door een slagader gegaan.” 

Volgens Zamir werd Laura bij het handgemeen twee keer geraakt, voordat hij ‘verwoestend’ uithaalde. ,,Ik heb een black-out gehad. Ik ging door het lint. Zij ging staan en wierp zich met een mes op mij, dat mes zou dwars door me heen gaan. Het was noodweer, zeker. Ik heb heel erg spijt.” De zaal, waarin ook veel vriendinnen van Laura zitten, reageert vol ongeloof op de noodweer-verklaring. De ouders van Laura volgen de zitting in een andere ruimte. De rechter noemt de uitleg van M. over het mes ‘een raar verhaal’. In totaal werden 26 steekwonden en 14 snijwonden op het lichaam van Laura aangetroffen, vooral op haar rug.

Stalking

In de weken voorafgaand aan de dood van Laura zocht ‘Sam’ onophoudelijk contact met zijn ex. Dat deed hij niet alleen door haar op haar werk bij het UMC op te zoeken maar ook door naar haar studentenhuis te gaan. Hij reed haar klem en stak banden lek, veelvuldig zocht hij telefonisch contact, niet zelden onder een andere naam. ,,Hij doet nu zulke rare dingen, dat ik bang ben voor zijn volgende stap”, zei Laura over die periode. Net als: ,,Soms denk ik dat ik eerst moet worden neergestoken voordat er iets gebeurt.”

Ouders aan het woord

In een emotionele slachtofferverklaring, die werd voorgelezen door iemand van Slachtofferhulp, gingen haar vader en moeder vandaag in op het verlies van hun dochter. ,,De droom van Laura is afgenomen door iemand die levensgevaarlijk en gestoord is”, zei vader Kees. ,,Het lichaam van mijn dochter werd bewijsmateriaal”, vulde moeder aan. ,,Bij het zien van Laura kon ik alleen maar kijken. Ik was compleet in shock. Wat ik zag was een zwaar gehavend lichaam dat veel had geleden. Nadat ze begin juni de relatie verbrak heeft hij zich als als een parasiet aan haar vastgeklampt. Hij werd opgepakt en weer vrijgelaten. Dat hadden ze vanwege zijn gewelddadige leven en stalkingsgedrag nooit moeten doen. De dag van de verjaardag van haar vader hebben we haar voor het laatst gezien, gehoord, gevoeld en geroken. Een dag om te koesteren.” 

,,Jij hebt ons onherstelbaar leed toegebracht. Dit is de nachtmerrie van iedere ouder. Het is niet te verteren dat je geen verklaring hebt afgelegd. Jij zei tijdens een eerdere zitting dat je verdriet wilde delen. Dat voelde als zoutzuur gieten in een open wond. Zo koud, zo kil en zo berekenend. Ons is het meest dierbare voor altijd afgenomen. Dit had nooit mogen gebeuren”, richten de ouders zich tot Zamir M.

De familie hoopt ‘mensen wakker te schudden’. ,,Ook in Den Haag. Want er lopen teveel gestoorden rond in de maatschappij, die levens van mensen kapot kunnen maken. Een meisje zo dierbaar en lief. Beroofd van het leven. Zo oneerlijk. Wat is het stil.” De ouders en broer van Laura willen opgeteld een schadevergoeding van ruim 100.000 euro. ,,Hun leven is totaal ontwricht”, stelt hun advocaat Van Raak.

Narcisme

Uit onderzoek door het Pieter Baan Centrum komt naar voren dat Zamir een persoonlijkheidsstoornis heeft, met narcistische en anti-sociale trekken. Hij liegt volop, hunkert naar erkenning en zoekt de fout altijd bij anderen. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar en is langdurige behandeling nodig in de vorm van tbs met dwangverpleging. ,,Hij stalkte en was geobsedeerd door haar”, zegt de officier van justitie. ,,Hij wachtte haar op met handschoenen aan en een mes in de hand en bracht haar om het leven.” 

Het kan even duren voordat de tweets zijn geladen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht