Volledig scherm
© anp

Justitie zet informant in cel bij serieverkrachter

Justitie heeft wekenlang een undercoveragent in de cel van de Utrechtse serieverkrachter gezet om hem aan het praten te krijgen over achttien nog niet opgeloste zedenmisdrijven uit de jaren '90. De politie vermoedt dat Gerard T. ook hierbij is betrokken, maar heeft nog geen bewijs.

Quote

Dit is het ultieme middel om informatie te vergaren

Harald Merckelbach (rechtspsycholoog)

In het huis van bewaring in Vught waar T. gedetineerd zat, deed iemand van de recherche zich wekenlang voor als medegevangene om het vertrouwen van de 52-jarige Nieuwegeiner te winnen. T. wordt ervan verdacht de Utrechtse serieverkrachter te zijn, die halverwege de jaren '90 en in 2000 en 2001 heel vrouwelijk Utrecht in zijn greep had. Tot frustratie van justitie houdt hij sinds zijn aanhouding de kaken stijf op elkaar.

Informant 
Op basis van aangetroffen dna-sporen vervolgt het Openbaar Ministerie (OM) T. voor vier gewelddadige verkrachtingen. Door de inzet van een informant hoopte justitie een bekentenis los te krijgen, of op zijn minst belangrijke daderinformatie. Niet alleen van de vier verkrachtingen, maar ook van achttien andere zedenmisdrijven die vooralsnog niet op de tenlastelegging staan wegens te weinig bewijs.

,,We weten niet wat zijn motief is geweest. Dat is ook een van de redenen een informant in te zetten'', aldus justitiewoordvoerder Marie Louise van Maarseveen.

T. is in het huis van bewaring inderdaad gaan praten. Maar informatie over de andere zaken dan de vier waarvoor hij wordt vervolgd, heeft hij niet losgelaten. De resultaten van de undercover-actie zijn onlangs aan het strafdossier toegevoegd. Pas tijdens de inhoudelijke zitting in januari 2016 zal duidelijk worden waarover T. heeft gesproken. 

Omstreden 
Volgens rechtspsycholoog Harald Merckelbach laat de inzet van de undercoveragent zien dat justitie de grootste moeite heeft de achttien overige zaken rond te krijgen. ,,Dit is het ultieme middel om informatie te vergaren. En dan is het nog maar de vraag of het ook bewijs oplevert.'' De inzet van undercoveragenten geldt als omstreden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht