Volledig scherm
Juwelier Sylvia van den Berg (r), burgemeester Van Zanen en Sidney Bontrop van RDS lieten samen het rolluik neer © Ruud Voest

Juwelier kiest voor Utrechtse uitvinding tegen ramkrakers

Juwelier Sylvia van den Berg aan de Springweg in Utrecht heeft gisteren samen met burgemeester Van Zanen een nieuw systeem tegen het ramkraken in gebruik genomen.

Het systeem treedt in werking wanneer bij een kraak of overval de vitrine van haar winkel ingeslagen wordt. Op dat moment valt in twee seconden een hardstalen rolluik naar beneden dat het goud, zilver en alle sieraden afschermt. Het antiramkraakrolluik is ook vanuit de winkel met een noodknop te activeren. Voor het geval de juwelier het gevaar ziet aankomen.

Ramkraak
Van den Berg, die vorig jaar in het Tourweekend te maken kreeg met een brute ramkraak, is de eerste in het land bij wie dit zogeheten 'drop it-systems' is aangebracht. Bij twee juweliers in Rotterdam heeft de noviteit, uitgedacht door het Utrechtse bedrijf RDS Rolluiken, het afgelopen jaar naar alle tevredenheid proef gedraaid.

Bij Van den Berg heeft de ramkraak van een jaar geleden er hard ingehakt. Ze kreeg het vanwege de stress aan haar hart en moest geopereerd worden, vertelde ze gisteren. De daders zijn nooit gepakt. De buit is nooit teruggevonden. Wat ze toen heeft meegemaakt, wil de Utrechtse niet nogmaals doorstaan.

Antiramkraakrolluiken
Sidney Bontrop van RDS Rolluiken is de bedenker van de nieuwe antiramkraakrolluiken. Hij kwam op het idee, nadat hij bij een juwelier in Almere in zeer korte tijd twee keer een rolluik moest plaatsen vanwege een ramkraak. Hierbij hadden onverlaten alle vitrinekasten met goud leeggehaald.

,,De man was boos op mij omdat het eerste rolluik de ramkraak niet tegenhield. Dat heeft me tot nadenken gezet. Er moest toch een systeem zijn waarbij rolluiken sneller naar beneden komen?''

Aanvragen
Bontrop ging aan de slag en ontwikkelde het valsysteem. Inmiddels heeft de Utrechter uit het hele land 20 aanvragen binnen, meldt hij. Niet alleen de middenstand, maar ook het ministerie is enthousiast over zijn vinding.

Wie het nieuwe systeem aanschaft, krijgt rijkssubsidie. In het geval van de Utrechtse Van den Berg gaat het om 5.500 euro. Het stalen rolluik dat de vitrines in één klap hermetisch afsluit, is wellicht ook te gebruiken bij bijvoorbeeld garages, pc-winkels of hifi-zaken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht