Volledig scherm
Gebroken glas wordt weggehaald, nadat juwelier Nawar twee keer binnen drie dagen beschoten werd. © Indra Jager

Juwelier Nawar aan de Amsterdamsestraatweg weer open: ‘We krijgen overal kogelwerend glas’

Juwelier Nawar aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is weer open. De zaak ging vier weken geleden dicht op last van de burgemeester nadat er twee keer in drie dagen op werd geschoten. De eigenaren zijn maar wat blij dat ze hun gloednieuwe winkel weer kunnen openen, maar blijven ook huiverig.

De broers Nawar (33) en Bashar (24) zijn blij dat ze weer open kunnen, maar hebben ook voorzorgsmaatregelen getroffen. De afgelopen weken zijn ze gesteund door familie en vrienden, ze hebben ‘een beetje vakantie gehouden’ en de boel in de winkel - die helemaal onder de glasscherven lag - opgeruimd. De sieraden die ze eerder in bewaring hadden gebracht, staan nu weer allemaal uitgestald. Daarnaast hebben ze zich gestort op de beveiliging van hun winkel. Er hangen nu camera’s en er komt kogelwerend glas in de ruiten en in de deur. ,,Dat geeft toch een veiliger gevoel.”

Waarschuwing

Eigenlijk werd er pas over een week besloten of de zaak weer open mocht, maar volgens de broers zag de burgemeester geen reden meer om de deuren nog langer dicht te houden. Daar zijn ze opgelucht over, want ze waren bang dat de winkel nooit meer het daglicht zou zien. ,,Twee keer schieten, zie je toch als een waarschuwing.”

De broers hebben naar eigen zeggen nog steeds geen idee wie de schutter zou kunnen zijn. Vijanden hebben ze niet en ze gokken zelf dat het niet van concurrenten komt, want daarvan zijn er een heleboel in de regio. Waarom zouden ze dan precies hen pakken?

Als ze speculeren dan denken ze dat de schietpartijen in Lombok en Zuilen een paar maanden geleden er misschien iets mee te maken hebben. Op 27 mei werd Slagerij Zuilen op het Bernardplein onder schot genomen en in de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 mei losten twee mannen vuur op restaurant Arabella aan het Moskeeplein en op viswinkel Blub & Blub aan de Laan van Nieuw Guinea.

Na de beschietingen is het nog maar afwachten hoe de zaken gaan draaien, denkt Nawar. ,,Het is toch slechte publiciteit. De komende tijd zal het wel rustig zijn. We gaan het zien.”

Kogels

Nawar en Bashar openden hun juwelierszaak aan het begin van de Amsterdamsestraatweg inmiddels zes weken geleden. Ze hadden het helemaal verbouwd en waren er klaar voor om goud en juwelen te gaan smeden en verkopen. Maar twee weken later, op 23 juli, kregen ze te horen dat er op hun winkel was geschoten. Ze hadden twee gaten in de ruit en vonden zeker vier kogels op de grond. De mannen zeiden toen dat ze waren geschrokken, maar besloten de winkel draaiende te houden.

Twee dagen later, in de nacht van 25 juli, werd Juwelier Nawar voor de tweede keer beschoten. De mannen waren radeloos. Ze durfden niet meer in hun winkel te staan en op last van de burgemeester werd de toko gesloten.

De schutter werd door mensen op straat gezien en gefilmd door beveiligingscamera’s. Hij fietste vanuit de richting van de Daalsesingel de Amsterdamsestraatweg op, schoot en ging vervolgens richting Maarssen. Hij was in het zwart gekleed. Of de schutter inmiddels is gepakt, kan de politie nog niet laten weten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht