Volledig scherm
Drukte op de toekomstige Noordelijke Randweg Utrecht, de Albert Schweitzerdreef. © Marnix Schmidt

Kabinet wil investeren in randweg Utrecht en bereikbaarheid Utrecht Science Park

UpdateHet nieuwe kabinet van VVD, D66, CU en CDA wil geld investeren in de vernieuwing van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). Ook willen de partijen zorgen voor een betere ov-verbinding voor het Utrecht Science Park – De Uithof. Een onderzoek moet uitwijzen hoe dit het beste kan. 

Dat staat in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ dat vanmiddag is gepresenteerd. Uit het stuk blijkt ook dat de geplande verbreding van de A27, ondanks felle protesten uit de politiek en van omwonenden, toch doorgaat. Het kabinet is wel van plan om meer geld uit te trekken voor natuurcompenserende maatregelen voor het deel van Amelisweerd dat moet wijken voor de snelweg.

De NRU (tussen de snelweg A27 en de Zuilense Ring), is al jaren een probleem in het Utrechtse wegennet. Het verkeer staat er dagelijks vast. De stad wil de weg vernieuwen om de doorstroming te verbeteren. Met het huidige budget kan slechts één kruispunt verdiept worden aangelegd. Twee extra rotondes verdiepen kost zo’n 60 miljoen euro, bovenop het huidige budget van 180 miljoen euro.

Onlangs besloot de raad in Utrecht al 19 miljoen euro te reserveren voor de NRU, in de hoop dat ook de provincie en het rijk dan extra geld steken in de route aan de noordkant van de stad, bij Overvecht. Daarin komt dit kabinet de gemeente nu tegemoet. De provincie Utrecht onderzoekt nog hoeveel ze kan en wil bijdragen.

Uit het akkoord is niet op te maken hoeveel geld het rijk gaat besteden aan de randweg. In totaal steekt het kabinet de komende twee jaar 2 miljard extra in mobiliteit. Het kabinet bepaalt later hoeveel geld daarvan precies naar Utrecht gaat. Voor de bereikbaarheid van het Science Park komt er eerst een onderzoek, waarin onder meer de mogelijkheid voor de aanleg van een station wordt meegenomen.  

Wietteelt

Eerder deze week lekte al uit dat het nieuwe kabinet een proef met gereguleerde wietteelt wil toestaan. Dit tot groot genoegen van onder meer de Utrechtse coalitiepartij D66, die al jaren de mogelijkheid bepleit gecontroleerd wiet te telen om zo de criminaliteit de wind uit de zeilen te nemen. Wethouder Victor Everhardt kreeg dit niet van de grond, doordat toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Opstelten (VVD) er mordicus tegen was.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht