Volledig scherm
© AD

Kades rond De Munt over twee jaar toegankelijk

De kades langs het Merwedekanaal bij De Munt moeten in 2021 weer toegankelijk zijn. Rijkswaterstaat heeft constructiebedrijf Hakkers ingehuurd om de monumentale kades te restaureren. Dit bedrijf gaat ook in Nieuwegein aan de slag met een instabiele kade.

Rond de Muntkade staan al sinds de zomer van 2014 hekken. De situatie ter plaatse is dermate gevaarlijk dat het publiek zo op afstand wordt gehouden. De kades voldoen niet meer aan de veiligheidseisen.  In beginsel bleek dat de ankers die de damwanden ondersteunen instabiel waren. Later bleken de problemen nog veel erger te zijn. Er zitten scheuren in de kade  die zijn veroorzaakt door ouderdom. De kades zijn in de 19e eeuw gebouwd op een houten fundering. Die is grotendeels vergaan. Daardoor spoelt de grond weg en ontstaan er verzakkingen. De houtconstructie moet sowieso worden vervangen.

Toegankelijk

Dat de kades, een geliefde plek voor zonaanbidders, opgeknapt gaan worden was in de achterliggende jaren geen wet van meden en perzen. In 2015 gaf Rijkswaterstaat nog aan dat er geen geld beschikbaar was om de werkzaamheden te verrichten. Nu de opdracht alsnog is gegund aan een constructiebedrijf ligt het in de lijn der verwachting dat deze zomer de eerste inspecties worden verricht. Dan wordt bekeken hoe de staat van de kades is en wat er precies moet gebeuren om ze weer toegankelijk te maken. Het is de bedoeling dat de kademuren er boven water hetzelfde uit komen te zien in de staat van weleer.

Zoals de planning nu ligt zijn kades in 2021 opgeknapt en hekvrij.  Aanvankelijk stonden er, tot ergernis van de buurt, bouwhekken. Die zijn vervangen door stevige, groene hekken. Langs de waterkant zijn lage hekken geplaatst om zwemmers te ontmoedigen de kant op de klimmen. 

Hakkers gaat ook aan de slag met de kade van het Merwedekanaal langs de Herenstraat in Jutphaas, Nieuwegein, waar vergelijkbare problemen spelen als rondom de Munt. Bij de Rijnhuizerbrug staan hekken om mensen weg te houden van de instabiele oever. Volgens Rijkswaterstaat had de aanbieding van Hakkers de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht