Volledig scherm
De actie verliep rustig. © AD

Kalm protest tegen biomassa centrale Lage Weide

Een actie tegen de komst van een biomassa centrale van Eneco op bedrijventerrein Lage Weide is zojuist rustig verlopen.

Quote

Biomassa verbranden is helemaal niet duurzaam

Bart van den Heuvel, initiator van de actie

Een groepje actievoerders sprak bezoekers van de Open Dag van Eneco aan en riep hen op een petitie te tekenen tegen de bouw van de biomassa centrale, die gepland staat voor volgend jaar.

De bezoekers van de Open Dag reageerden rustig en veel van hen waren geïnteresseerd in het verhaal van de betogers. Ook tijdens de rondleiding in de warmtekachtcentrale van Eneco, waar het afgelopen weekeinde duizend bezoekers op afkwamen, trok de biomassa centrale de aandacht. Een schaalmodel was al neergezet om de bezoekers te laten zien hoe de centrale straks gaat werken. Ook daar stelden bezoekers zelf al kritische vragen.

Hout- en snoeiafval
In de biomassa centrale gaat Eneco straks hout- en snoeiafval verbranden dat in een straal van honderd kilometer van Utrecht wordt ingezameld. De warmte wordt omgezet in energie en de uitstoot wordt gefilterd waardoor van luchtvervuiling volgens Eneco geen spake is. De provincie Utrecht is akkoord gegaan met de komst van de centrale.

Volgens Bart van den Heuvel, initiator van de actie, leidt verbranden van biomassa wel degelijk tot een aanzienlijke uitstoot van fijnstof. ,,Zoveel zelfs dat Eneco er nog geen onderzoek naar heeft durven doen. Biomassa verbranden is ook helemaal niet duurzaam. Het snoeiafval is prima bruikbaar als compost of je kunt het gewoon in het bos laten liggen. Warmte kan ook worden opgewekt met schonere alternatieven zoals: waterpompen, zonnevelden en betere isolatie van woningen.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht