Volledig scherm
Het schip in Nieuwegein © Koen Laureij

Kamerfractie SP dringt aan op onderzoek naar gifdrama op de Lek bij Nieuwegein

De fractie van de SP in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar omvang, gebruik en risico’s van fosfine in de Nederlandse binnenvaart. ,,Het gebeurt wel vaker dat schippers rondvaren die zich niet helemaal lekker voelen en die hoofdpijn hebben. We willen weten in welke mate dit valt toe te schrijven aan toegepaste bestrijdingsmiddelen in hun lading.’’

SP’er Cem Lacin dient vandaag Kamervragen in over het drama op de Lek bij Nieuwegein, waar vorige week een schippersechtpaar van boord werd gehaald met ernstige vergiftigingsverschijnselen. In de lading veevoer die zijn vervoerden zat een veel te hoge concentratie fosfine. Dat is een rattengif dat wordt gebruikt om scheepsladingen te beschermen tegen ongedierte.

Lacin: ,,Die stof mag in Europa niet meer worden gebruikt. Maar schepen afkomstig uit Azië zitten er nog gewoon vol mee. Ze moeten daarom in onze havens worden ontgast. Bij het overladen van ladingen van zeeschepen op binnenvaartschepen moet erop worden toegezien dat dit veilig gebeurt. Dat is nu ernstig fout gegaan. De vraag is niet alleen hoe dat kan, maar ook op welke schaal dit mogelijk nog  veel vaker fout kan gaan.”

Verantwoordelijk

De SP-Kamerfractie wil van de minister horen wie verantwoordelijk moet worden gehouden voor het ongeluk vorige week en of alle controles die worden uitgevoerd wel afdoende zijn. Het gedupeerde schippersechtpaar ligt in het UMC in Utrecht. Hun toestand is zorgelijk. Onder de collega-schippers in grote onrust ontstaan. Ook zij vragen zich af hoe vaak zij – zonder dat te beseffen - worden blootgesteld aan te hoge concentraties fosfine. De gewraakte lading was vanuit de Oekraïne naar Amsterdam gevaren. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht