Volledig scherm
Het ontwerp voor de NRU bij Overvecht. © Gemeente Utrecht

Kamervragen over uitblijven rijksgeld Noordelijke Randweg Utrecht

Het Utrechtse D66-Kamerlid Matthijs Sienot wil van de verkeersminister weten op welke manier zij alsnog aan de slag gaat om te zorgen dat er extra geld komt voor de verbetering van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). Samen met zijn collega Maurits von Martels (CDA) heeft hij schriftelijke Kamervragen gesteld.

Volledig scherm
D66 Tweede Kamerlid Matthijs Sienot . © ANP

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat liet onlangs weten geen extra geld te willen uittrekken voor de NRU, de rondweg ten noorden van de wijk Overvecht, die de A27 verbindt met de Zuilense Ring. Dit ondanks een unaniem aangenomen motie eind vorig jaar, waarin de Kamer het kabinet oproept op zoek te gaan naar extra investeringen voor de weg.

Met de 180 miljoen euro die rijk en gemeente beschikbaar hebben voor de verbetering van de weg, kan slechts één van de drie verkeerspleinen een onderdoorgang krijgen. Voor de leefbaarheid van de wijk wil Utrecht ook de twee andere pleinen ondertunnelen. Hiervoor is nog zo’n 60 miljoen euro nodig. De gemeente en provincie hebben voor dit doel ongeveer 28 miljoen euro gereserveerd.

Bedrag

Volgens Sienot is het van groot belang dat nu ook het rijk nog extra financieel bijdraagt. De NRU wordt genoemd in het regeerakkoord, zonder dat er een bedrag aan wordt gekoppeld. ,,Het gaat hier om een gemeentelijke weg die in een landelijk regeerakkoord wordt genoemd. Wij willen van de minister weten hoe ze nu alsnog aan de slag gaat om uitvoering te geven aan de motie en de afspraak uit het regeerakkoord.’’

Het D66-Kamerlid roept een startnotitie van de Ring Utrecht uit 2008 in herinnering, waarin staat dat de doorstroming en de bereikbaarheid van de regio Midden-Nederland verbetert zonder dat dit de luchtkwaliteit of geluidhinder laat toenemen en waar mogelijk juist verbetert. ,,Wij willen ook van de minister weten in welke mate haar inzet aansluit bij de geest van deze plannen.’’ 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht