Volledig scherm
Een pand aan de Springweg (links) is bestemd als sociale huurwoning, maar werd door Mitros doorverkocht aan een belegger. © Marnix Schmidt

Kamervragen PvdA over Mitros dat minder sociale huurhuizen bouwt dan beloofd

De PvdA heeft opnieuw Kamervragen gesteld over woningcorporatie Mitros. Aanleiding voor deze vragen is de berichtgeving over het schenden van de bouwafspraken door de Utrechtse woningcorporatie. 

Mitros bouwt niet de afgesproken 1100 sociale huurhuizen, maar 434. Dat blijkt onder andere uit jaarverslagen van Mitros. Daarin staat dat de woningcorporatie tussen 2016 en 2020 maximaal 434 nieuwe sociale huurwoningen zal opleveren, in plaats van de 1100 die Mitrosdirecteur Kip aan de gemeente Utrecht beloofde. Daarnaast verkoopt de woningcorporatie aan de lopende band sociale huurwoningen.

Stop

Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA vraagt de minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om opheldering. Hij wil onder andere weten of de minister bereid is om maatregelen te treffen om de bouw van sociale huurwoningen te bevorderen en vraagt of er niet een stop op de verkoop door Mitros moet worden gezet. De PVV in Utrecht riep eind mei al op tot een stop van de verkoop van sociale huurwoningen totdat er voldoende gelijkwaardige woningen voor terugkomen. 

Eerder stelde de PvdA ook al vragen toen er onrust onder huurders van Mitros ontstond vanwege de angst voor extreme huurverhogingen. Dit was naar aanleiding van het nieuws dat Mitros de woningen wilde verkopen aan een commerciële belegger. 

  1. De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavirus: ‘Heel heftig’
    PREMIUM

    De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavi­rus: ‘Heel heftig’

    Twintig leerlingen en twee leraren van de Stichtse Vrije School in Zeist zijn maandagavond ‘gevlucht’ voor het coronavirus in Italië. Zij gingen zaterdagochtend op uitwisseling in het dorpje Colle vlak bij Florence, maar stapten 36 uur later alweer in de eerste nachttrein terug. Fenne Kouwenberg (16) is een van die leerlingen. ,,Veel mensen zijn bang dat zij het virus nu ook hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht