Kamerzoekende studenten kamperen uit wanhoop op Janskerkhof Utrecht
VideoGeen kraampjes met bloemen, maar tenten stonden er vandaag op het Janskerkhof in Utrecht. Op deze manier wilden binnen- en buitenlandse studenten aandacht vragen voor de krappe woningmarkt en dure studentenkamers in de stad.
Actiegroep ‘We Want Woonruimte’ en de Bond Precaire Woonvormen sloegen de handen ineen om meer aandacht te vragen voor de onzekere woonsituaties waarin studenten vaak verkeren. Vanmiddag om 14:00 uur zetten de studenten hun tenten op op het Janskerkhof om tot 18:00 uur te demonstreren.
Vooral internationale studenten blijken het moeilijk te hebben met de zoektocht naar een woonruimte. Op Facebookpagina’s waar kamers worden aangeboden, wordt vaak nadrukkelijk gezocht naar Nederlandse studenten. ,,En dat terwijl er voor internationale studenten vaak meer druk zit achter het vinden van woonruimte. Als zij geen kamer kunnen vinden, hebben ze alleen hostels en af en toe een slaapplek bij vrienden om op terug te vallen’’, aldus Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen.
Hoge huur
Een van de demonstranten op het Janskerkhof is de Italiaanse student Eugenio Marcigliano. Hij deelt flyers uit aan nieuwsgierig kijkende omstanders. ,,Ik heb veel geluk gehad met het vinden van een woning, maar vaak hoor ik andere verhalen. Er wordt soms zo’n hoge huur aan internationale studenten gevraagd dat ze het niet kunnen betalen en sommigen vinden zelfs helemaal geen woning.’’ Marcigliano woont sinds twee jaar in Nederland. Het eerste jaar woonde hij op de campus in Den Haag. ,,Daar mocht ik helaas maar één jaar blijven, maar gelukkig vond ik snel een betaalbaar appartement.’’
Wouter Overman heeft minder geluk gehad. Niet lang geleden was hij nog dakloos. ,,Ik moest mijn huis uit omdat de huisvester het pand ging renoveren, maar er is mij nooit een andere woning aangeboden. Na lang hospiteren heb ik nu eindelijk iets gevonden.’’ Overman hospiteerde drie maanden lang, ongeveer vijf keer per week, en sliep in de tussentijd bij vrienden.
Universiteiten en gemeenten moeten volgens Heijkamp snel hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Zij moeten zich eens achter hun oren gaan krabben. Er worden veel internationale studenten naar Nederland gehaald, maar als het op het vinden van woonruimte aankomt, moeten studenten het zelf uitzoeken.’’ Met de demonstratie hoopt de Bond Precaire Woonvormen te zorgen voor solidariteit onder huurders. ,,Het is belangrijk dat huurders weten dat ze niet alleen staan in die situatie’’, zegt Heijkamp.
Overeenkomsten met huisvesters
De Universiteit Utrecht (UU) zegt goede huisvesting voor zowel Nederlandse als internationale studenten erg belangrijk te vinden, maar is zich er ook van bewust dat de huisvesting van internationale studenten een issue is. ,,Vooral in september is er veel vraag naar kamers en internationale studenten hebben dan geen huis om op terug te vallen. De UU heeft daarom overeenkomsten met verschillende huisvesters die speciaal woonruimte beschikbaar stellen voor internationale studenten’’, zegt Wietske de Lange, woordvoerder van de Universiteit Utrecht.
Naast de gemeente en studentenhuisvester SSH is de universiteit ook met andere partijen in gesprek over het vergroten van het aanbod van studentenhuisvesting. ,,We investeren extra om meer kamers te reserveren voor studenten en om de studenten zo goed mogelijk te begeleiden in hun zoektocht naar een kamer’’, legt De Lange uit. De UU benadrukt wel dat met een huizenmarkt als die in Utrecht niets van vandaag op morgen helemaal geregeld kan zijn. ,,We kunnen dus helaas geen kamer garanderen’’, aldus De Lange.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Meer schade en incidenten door vuurwerk: Utrecht worstelt met nieuwe viering van jaarwisseling
-
klik hier
Volg AD Utrechts Nieuwsblad op Instagram
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Facelift nu ook om de hoek: één van grootste klinieken voor plastische chirurgie opent deuren in Utrecht
De Boerhaave kliniek, één van de grootste klinieken voor plastische chirurgie in Nederland, heeft vrijdag haar deuren geopend in Utrecht. De kliniek liet een nieuw ziekenhuis bouwen in Leidsche Rijn, waar puur cosmetische, niet-verzekerde ingrepen zullen worden verricht.
-
quiz
Goed opgelet afgelopen week? Doe dan de Utrechtse nieuwsquiz!
Hoe goed heb jij deze week het nieuws uit Utrecht gevolgd? Speel de quiz en test je kennis met 7 vragen. -
-
-
PREMIUM
Flexwoningen, dé oplossing voor de woningnood of juist nieuw probleem: ‘Kippenhokken op restgrond’
Het lijkt dé snelle oplossing voor de woningnood: flexwoningen. Relatief goedkope en demontabele huizen, die je tijdelijk neerzet. Landelijk moeten er zo’n 150.000 komen, de provincie Utrecht mikt dit jaar op 1500 stuks. Maar is dit echt een oplossing? Of creëren we juist een nieuw probleem? Dat laatste, zeggen tegenstanders: ,,Het is een stap terug op de schaal van beschaving.’’ -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
In samenwerking met indebuurt Utrecht