Volledig scherm
© AD

Kankerverwekkend chroom-6 gevonden op tramstellen Regiotram Utrecht

UpdateIn de verf van tramstellen die door Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein rijden, zijn de giftige stoffen chroom-6 en lood gevonden. Reparatiewerkzaamheden aan de trams zijn daardoor in ieder geval drie weken stilgelegd. 

Dat meldt de provincie Utrecht. In maart vroeg de provincie aan Stadler, het Nieuwegeinse bedrijf dat het onderhoud aan de trams doet, te controleren of er chroom-6 in de buitenste verflagen van de tramstellen van Regiotram Utrecht zit. Gebleken is nu dat in de verf chroom-6 en andere zware metalen (zink, koper en lood) aanwezig zijn. Medewerkers van Stadler zijn inmiddels ingelicht. Stadler was niet bereikbaar voor een reactie. 

Gezondheidsrisico’s

Chroom-6 is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Het is een stof die in verschillende materialen en producten voorkomt. In het verleden werd de stof  vaak gebruikt als pigment in roestwerende verf: de verf bleef daardoor langer goed. De stof kan vrijkomen tijdens het lassen, schuren en slijpen van oppervlakken waarop de verf zit. Zonder afdoende veiligheidsmaatregelen kunnen stofdeeltjes in het lichaam komen en schade aanbrengen aan cellen. Als verhoogde gezondheidsrisico’s gelden allergie, verminderde vruchtbaarheid en kanker.

De provincie Utrecht verwacht dat bij werkzaamheden aan de tramstellen ‘geen chroom-6 stof- of rookdeeltjes zijn vrijgekomen’. De komende weken doet de provincie nog meer onderzoeken. Daaruit moet blijken hoeveel mensen aan de schadelijke effecten zijn blootgesteld. Volgens een woordvoerder van de provincie heeft de vondst van giftige stoffen geen gevolgen voor de dienstregeling. Het gaat volgens de provincie om oude tramstellen en niet om trams van de Uithoflijn. 

Medewerkers van Stadler zijn afgelopen vrijdag bijgepraat over de chroom-6. Hierbij was ook de Arbodienst aanwezig. Volgens de provincie ‘is er niet veel ongerustheid’ onder het personeel van Stadler. ,,Ook andere bedrijven hebben aan de trams geknutseld. We onderzoeken nog om hoeveel en welke mensen dit gaat. Bij gezondheidsklachten kunnen mensen altijd een afspraak bij de arbodienst maken.’’  

Schadevergoedingen

Ook elders in het land is recent ophef ontstaan over het gebruik van verf waarin giftige stoffen zitten. Zo bleek onlangs dat bij trams in Amsterdam en Den Haag chroom-6 in de verf verwerkt zit. De gemeente Tilburg en NS hebben schadevergoedingen beschikbaar gesteld voor mensen die in een re-integratiewerkplaats onbeschermd treinen moesten schuren. Ook defensie heeft miljoenen uitgekeerd aan (oud-)medewerkers die met de giftige stof hebben gewerkt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht