Volledig scherm
Duncan Laurence won dit jaar het Eurovisie Songfestival. © ANP Kippa

Kans op het Eurovisie Songfestival in Utrecht steeds kleiner: er is geen geld voor

De kans dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Utrecht plaatsvindt, is fors kleiner geworden. Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft, in tegenstelling tot andere kandidaat-steden, geen miljoenen euro’s over voor het evenement. En dat is slecht nieuws voor de fans van het festival.

Poll

Moet de gemeente Utrecht de portemonnee trekken voor het Eurovisie Songfestival?

  • Ja (30%)
  • Nee (70%)
3515 stemmen

Binnen een week moet het zogenoemde bidbook waarin Utrecht zich presenteert als Songfestivalstad, worden ingeleverd bij omroeporganisaties NPO, NOS en AVRO/TROS. Utrecht is een van de zes Nederlandse steden die nog in de race zijn om het evenement volgend jaar te houden. Andere kandidaten zijn Rotterdam, Amsterdam, Maastricht, Arnhem en Den Bosch. 

De grootste partij in de raad, GroenLinks, is geen voorstander van een bijdrage voor het Songfestival, evenals verschillende oppositiepartijen, zoals de PvdA, Stadsbelang Utrecht en de SP. ,,We hebben een Voorjaarsnota die met plakband aan elkaar hangt, het geld is op’’, zegt SP’er Tim Schipper. ,,We hebben volgend jaar al de Vuelta en een onbekende post van in ieder geval miljoenen voor het herstel van de wal- en kluismuren. Ik heb geen zin om een bedrag van onbekende grootte uit te trekken voor dit feestje.’’

Forse achterstand

Quote

We hebben een Voorjaars­no­ta die met plakband aan elkaar hangt, het geld is op

Tim Schipper, SP

Naar verluidt moet de organiserende stad met miljoenen euro’s over de brug komen. Voor de gemeenteraad van Breda waren de financiële risico’s reden zich eerder deze week terug te trekken uit de strijd. Andere steden, zoals Den Bosch en Arnhem, zijn wel bereid miljoenen te betalen of daarvoor garant te staan. Nu een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad hier niets voor voelt, staat de stad op forse achterstand. ,,Ik acht de kandidaat-stelling van Utrecht niet zo kansrijk, gezien de financiële bijdrage die waarschijnlijk geleverd moet worden én de financiële positie van Utrecht’’, zegt raadslid Jan Wijmenga van coalitiepartij de ChristenUnie.

Geld is niet de enige hobbel. De locatie voldoet ook niet aan de gestelde hoogte-eis. Geen van de hallen van de Jaarbeurs is 18 meter hoog. Deze hoogte is nodig om de studio met alle apparatuur in te kunnen richten. Van alle locaties die in beeld zijn, voldoen alleen de Gelredome (Arnhem), Ahoy (Rotterdam) en de Brabanthallen (Den Bosch) aan deze voorwaarde. Volgens een woordvoerder van de Jaarbeurs heeft Utrecht inmiddels wel ‘een passende oplossing gevonden’. Welke dat is, wil ze niet zeggen. ,,Die brengen we in het bidbook in.’’

Pleitbezorgers

Quote

De VVD houdt wel van een feestje, maar het is wachten op een samenhan­gend voorstel van het college

Dimitri Gilissen, Fractievoorzitter VVD

VVD en D66 zijn in de gemeenteraad de enthousiaste pleitbezorgers voor het Songfestival. VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen kent de opstelling van zijn collega’s in de gemeenteraad. Hij hoort het geërgerd aan. ,,De VVD houdt wel van een feestje, maar het is wachten op een samenhangend voorstel van het college. Pas dan kunnen we beslissen hoe hoog onze bijdrage moet zijn.’’

Ook D66-fractievoorzitter Jony Ferket blijft optimistisch. Ze wil zich nog niet uitlaten over de kosten, omdat nog niet duidelijk is hoe hoog die voor Utrecht precies uitvallen. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat er een mooi voorstel komt. Ik denk dat we qua organisatie een goede kans maken. De Jaarbeurs is een grote partij met veel ervaring.’’  

Of er op korte termijn een collegevoorstel richting de gemeenteraad komt, is onduidelijk. ,,Op dit moment zijn we samen met de Jaarbeurs hard aan het werk met het opstellen van een bidbook’’, stelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Daarin zetten we wensen en eisen op een rij. Op basis daarvan bepalen we óf en onder welke condities we ons officieel kandidaat stellen.’’

Plus

- Centrale ligging: Geen stad die beter bereikbaar is vanuit alle delen van Nederland en Europa.
- Ruime ervaring: Gemeente, bedrijven en organisaties in Utrecht hebben ruime ervaring met het organiseren van grote evenementen, met als absoluut hoogtepunt de start van de Tour de France in 2015.
- Muzikaal: Utrecht is een muziekstad. Het beste bewijs hiervan staat aan het Vredenburg waar muziekpaleis TivoliVredenburg jaar in, jaar uit volle zalen trekt.

Min
- Locatie: Bij de hallen van de Jaarbeurs denk je niet direct aan een bruisend feestje. Hoewel in het complex menig feestelijk evenement is gehouden, kleeft er een saai imago aan.
- Financiële bijdrage: De stad die het Songfestival wil organiseren moet met een forse som geld over de brug komen. De Utrechtse politiek voelt hier niet voor waardoor de stad op achterstand staat.
- Uitstraling: Hoewel de vierde stad van Nederland staat Utrecht internationaal in de schaduw van Rotterdam en Amsterdam. En anders dan Maastricht – een veel genoemde kanshebber – heeft Utrecht geen Europese uitstraling.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht