Volledig scherm
© ANP

Kans op natuurbranden: Code geel in provincie Utrecht

UpdateIn Utrecht, Brabant, Twente en Noord-Holland-Noord geldt momenteel code geel omdat er een verhoogd risico bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. In Zeeland, Limburg-Noord en in Noord- en Oost-Gelderland geldt zelfs code oranje omdat daar een grote kans bestaat op een natuurbrand.

Dat meldt de site natuurbrandrisico.nl, waarbij veiligheidsregio's zijn aangesloten. Ook weerbureaus waarschuwen voor risico's door de aanhoudende droogte. De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten ,,met klem'' geen peuken uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.

Al geruime tijd is het behoorlijk droog in Nederland. Maart, april en mei leverden allemaal minder neerslag op dan normaal. Doordat er geen regen valt en wel vocht verdampt, begint de natuur verder uit te drogen. Weerplaza verwacht tot donderdag eigenlijk geen of nauwelijks neerslag in ons land. 

Het Waterschap heeft voor grote delen van het werkgebied een verbod uitgevaardigd voor het oppompen van water uit sloten, beken en kanalen. Het betekent dat dit water niet gebruikt mag worden om akkers en weilanden te besproeien. Door de aanhoudende droogte stagneert de afvoer van verschillende watergangen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht