Kantoortoren Bisonspoor Maarssen gaat tegen de vlakte

VideoDe vernieuwing van winkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek is  begonnen. De eerste parkeergarage is tegen de vlakte, nu volgt de kantoortoren.

De grijze kantoortoren naast het politiebureau is een van de hoogste gebouwen in de gemeente Stichtse Vecht. Slechts dertig jaar oud, maar de laatste huurders zijn al jaren geleden vertrokken. Deze week startte de sloop. Het levert een bijzonder beeld op van een half open toren.

,,De geveldelen worden één voor één verwijderd’’, legt Sjak Uiterwaal van vastgoedeigenaar Winter Trust uit. ,,Daarna wordt de betonnen constructie gesloopt. De materialen worden voor een groot deel bij de bouw van de nieuwe parkeergarage opnieuw gebruikt. We verspillen zo min mogelijk materiaal.’’

Op de plek van het kantoorgebouw en parkeergarage verrijst nog dit jaar een modern parkeercomplex. ,,We gaan het parkeren rondom Bisonspoor centreren’’, vertelt Uiterwaal. ,,Nu zijn er op verschillende plekken parkeerplaatsen. Voor bezoekers blijft parkeren de eerste vier uur gratis. Mensen die op de trein stappen, kunnen naar de P+R.’’

Quote

We gaan het parkeren rondom Bisonspoor centreren

Sjak Uiterwaal, vastgoedeigenaar Winter Trust

Afgelopen weekend regende het klachten uit de buurt door nachtelijke werkzaamheden. De loopbrug tussen het winkelcentrum en de gesloopte parkeergarage werd verwijderd. De buurt was daar niet over geïnformeerd. Dat gaat Winter Trust in het vervolg beter doen, zegt Uiterwaal. 

De nieuwe parkeergarage is de eerste fase van de grootscheepse vernieuwing van het gedateerde Bisonspoor. Het overdekte winkelcentrum krijgt een frissere uitstraling en het centrale binnenplein krijgt een ander aanzien. Ook de andere dertig jaar oude kantoortoren, aan de kant van het Amsterdam-Rijnkanaal, verdwijnt. Op die plek komt een futuristisch woontorencomplex met een maximale hoogte van 70 meter. De gemeenteraad van Stichtse Vecht gaf daar onlangs groen licht voor. Verder wordt de openbare ruimte opgeknapt; er komen meer ontmoetings- en speelplekken.

Nieuwe parkeergarage

Donderdag verwijdert de sloopkraan de gevel van het kantoorgebouw aan de kant van het winkelcentrum. Daarvoor wordt de binnenring ter hoogte van Albert Heijn ’s middags afgesloten. Volgende maand is de sloop van de eerste toren klaar. De nieuwe parkeergarage, die ruim 1.100 plaatsen telt, moet dit jaar ruim voor de kerstperiode in gebruik zijn. 

Volledig scherm
Sjak Uiterwaal Sjaak op het sloopterrein. © Foto Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht