Volledig scherm
Kantoorvakhandel Mado nu ook weg uit de Burgemeester Reigerstraat. © Ruud Voest

Kantoorvakhandel Mado dicht, maar niet uit Utrecht

Kantoorvakhandel Mado is dicht, na bijna 175 jaar, maar niet weg uit Utrecht. Met ingang van deze week is de zaak aan de Burgemeester Reigerstraat gesloten. Wie nog op zoek is naar dat speciale schrijfmachinelint, een exclusieve pen of gewone kantoorspullen kan nog terecht op de webshop, of de vestiging in Montfoort. ,,En hoe ver is dat nou? Nog geen 13 kilometer,'' zegt ondernemer Rob Kiens (44).

Quote

Het was een tijd waarin je soms pennen van 10.000 euro verkocht.

Ondernemer Rob Kiens

Hij verhult niet dat de sluiting van de zaak, vier jaar geleden eerst aan de Oudegracht en nu aan de Burg. Reigerstraat een teleurstelling is, maar ook gewoon de realiteit. ,,Er is een enorme verschuiving geweest van papier naar digitaal. Tegenwoordig pak je de tablet, ook om de krant te lezen. Zo simpel is het en die verandering hou je niet tegen.''

Huurprijsverhoging

Vier jaar geleden zag Kiens zich geconfronteerd met een forse huurprijsverhoging voor de winkel aan de Oudegracht. ,,We hadden Utrecht kunnen verlaten, of verhuizen naar de kant van de stad waar veel klanten van ons zaten. Dat werd de Reigerstraat.'' Toch komt nu alsnog een einde aan de fysieke aanwezigheid van Mado binnen de grenzen van de stad.

Geschiedenis

Die begon in 1841 toen de Zeeuwse familie Mado de winkel opende aan de Oudegracht. In 1900 nam de familie Korsten deze over en veranderde de naam in Mado & CO. Ruim zestig jaar later gaf ze aan architect Gerrit Rietveld de opdracht de winkel te moderniseren. Daarbij kreeg de pui haar van Rietveld bekende strakke hoekige karakter dat haar onderscheidde van alle andere zaken langs de Oudegracht. In 1986 nam de familie Kiens die in Montfoort een tabakszaak dreef het bedrijf over.

,,Toen waren er binnen een straal van een kilometer wel zeven kantoorvakhandels. Nu is er nog maar één. Het was een tijd waarin je soms pennen van 10.000 euro verkocht. Dat kwam niet zo vaak voor, maar duizend euro, maakten we geregeld mee. Maar het is net als met fotorolletjes: iedereen fotografeert digitaal. Daarnaast speelt de branchevervaging een grote rol. Vroeger kocht je je typlint bij de kantoorvakhandel. Nu zijn de inktcartridges overal te koop.''

Montfoort

Intussen wordt de winkel aan de Burg. Reigerstraat ontruimd en zet Kiens de verkoop van kantoorartikelen voort vanuit zijn winkel in Montfoort en de webshop. Daar is het assortiment groter dan ooit in de winkel. ,,En natuurlijk kan ik ook nog steeds die ene pen voor 10.000 euro leveren."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht