Volledig scherm
Kasteel Amerongen. © nufotograferen.nl

Kasteel Amerongen gaat voor zuinig energielabel na toekennen miljoenensubsidie

De vlag hangt letterlijk uit bij Kasteel Amerongen want ze hebben net twee miljoen euro gekregen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Voor directeur Herman Sietsma mag de vlag drie keer uit: vanwege de subsidie, de erkenning dat Kasteel Amerongen iconisch Nederlands erfgoed is en voor de tientallen vrijwilligers die de bevestiging van de minister hebben dat ze heel belangrijk werk doen.

„De toekenning kwam echt onverwacht, ondanks dat we wel veel voorwerk hebben gedaan”, vertelt Sietsma. „We hebben een prachtig gerestaureerd kasteel. We hebben ook budget voor het normale onderhoud, maar wel een krap budget. Willen we bijvoorbeeld iets aan het energiebeheer doen, of onderhoud van de gracht of de paden in de tuin, dan moeten we daar geld voor zien te vinden. Daar gaan we dus dit geld aan besteden.”

Kasteel Amerongen wordt volgens Sietsma warm gehouden door zeven gasgestookte verwarmingsketels. „Er gaan grote hoeveelheden gas doorheen op jaarbasis. En we stoken het echt niet te warm. Het is alleen om de collectie te beschermen. We zouden dus kunnen overwegen om van het gas af te gaan. Iets met energieopslag te gaan doen, of warmte uit de gracht te halen”, vertelt Sietsma. „Want dat kan.’’

Top drie

Als de directeur een top drie moet samenstellen, dan komt een duurzame energievoorziening wel met stip op nummer één. Sietsma: „Daarnaast moeten de paden in de tuin eens in de zoveel jaar opnieuw worden voorzien van een halfverharding. Dat kost uiteraard ook geld. En met het geld zouden we ook een lang gekoesterde wens in vervulling kunnen laten gaan: het toegankelijk maken van het kasteel voor rolstoelgebruikers. Het zou mooi zijn als we tenminste de begane grond van het kasteel toegankelijk kunnen maken.”

Kasteel Amerongen ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het huidige huis stamt uit de zeventiende eeuw. Maar de bewoning van de plek gaat veel verder terug. De broers Henric en Diederic Borre kregen eind dertiende eeuw toestemming om een huis te bouwen. Het kasteel is vooral bekend geworden door de familie Van Reede. Eind negentiende eeuw ging het over van de familie Van Reede naar de familie Aldenburg Bentinck. Een heel beroemde en onverwachte tijdelijke bewoner was de Duitse Keizer Wilhelm II die er vanaf 1918 anderhalf jaar woonde, tot hij zijn intrek nam in Huis Doorn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht