Hans van Triest en Ingmar Sloothaak in de ‘oranjerie’ van Kasteel Kerckebosch.
Volledig scherm
Hans van Triest en Ingmar Sloothaak in de ‘oranjerie’ van Kasteel Kerckebosch. © Mel Boas

Kasteel Kerckebosch in Zeist opent restaurant in glazen uitbouw

Het moet lijken alsof het de oranjerie is waar de kasteelheer zijn planten hield. De 200 vierkante meter grote nieuwe glazen uitbouw, midden in het bos, oogt alsof het er altijd al heeft gestaan. Zaterdag opent Kasteel Kerckebosch in de oranjerie haar twee nieuwe restaurants: de bistoria en een luxe restaurant.

Ingmar Sloothaak en Hans van Triest, die drie jaar geleden Kasteel Kerckebosch in Zeist overnamen van Bilderberg, kunnen dankzij de uitbouw eindelijk íedereen verwelkomen. ,,Vanwege bruiloften en vergaderingen in het kasteel moesten we soms nee verkopen aan mensen uit de buurt, die een hapje wilden komen eten. Nu kan iedereen hier tegelijk terecht. Het kasteel is nog steeds voor partijen en in de oranjerie kunnen mensen een hapje eten. Altijd. Want we zijn zeven dagen per week open.”

Ook al lijkt het alsof de oranjerie er al ruim een eeuw staat, het interieur is modern. De bistoria heeft de stijl van een Parijse bistro, met cognackleurige leren banken, gecombineerd met de kleuren blauwgrijs en groen. De vloer is van bamboe om het een tropisch tintje te geven. Sloothaak trekt een stopcontact uit het tafelblad, prachtig uit een boom gezaagd. ,,Flexwerkers hebben hier ook een plek. Kerckebosch heeft veel tweeverdieners. Met de bistro mikken we vooral op gezinnen met kinderen. Kinderen zijn hoofdgast, ouders zijn mee. Er komen nog speeltoestellen buiten.”

Kroonluchter

Touwen uit het plafond, waar groen omheen gewikkeld wordt, vormen de natuurlijke afscheiding tussen de bistoria en het luxe restaurant. Wat opvalt in het luxe restaurant is de enorme kroonluchter. ,,De kroonluchter uit het kasteel heeft hier een nieuw leven gekregen”, vertelt Van Triest. ,,Het was onderdeel van het rijksmonument. We hebben het laten restaureren. Het komt nu nog mooier uit de verf dan in het kasteel.” Markant is de stenen muur met glas in lood erin verwerkt, boven de open keuken. Sloothaak: ,,We hebben een foto gemaakt van de façade van het kasteel. Daar hebben we mallen van gemaakt en zo is de muur gemaakt.”

Beleving

Sloothaak en Van Triest willen de gasten echt een culinaire beleving bieden. Sloothaak: ,,De culinaire reis begint al bij binnenkomst. Gasten komen eerst langs de wijn-bier bar, waar ze kunnen borrelen. Daarna moeten ze letterlijk door de keuken heen, die vorig jaar compleet is vernieuwd. Je kunt ín de potten en pannen kijken. Daar is ook de verticale tuin, met eetbare gewassen, bloemetjes en kruiden, waar de keuken gebruik van maakt. De keuken heeft iets magisch voor mensen.”

Het terras is vergroot tot 150 zitplaatsen. Daar hebben de ondernemende heren ook nog plannen mee. Van Triest: ,,De hoge terrassen zijn voor de lunch en diner. Van het lage terras willen we een loungeplek maken, waar je kunt genieten van een gin-tonic en muziek van een dj. Zeist moet een beetje hip worden.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht