Volledig scherm
Kasteel Walenburg. © Drieklomp Makelaars

Kasteelheer en kasteelvrouwe worden? Voor 1,7 miljoen euro kan het!

Altijd al kasteelheer of kasteelvrouwe willen zijn? Dat kan want kasteel Walenburg op landgoed Sandenburg in Langbroek staat te koop. Allard en Wilna Hoogland vragen 1.685.000 euro voor hun burcht.

Kasteel Walenburg is nauwelijks zichtbaar vanaf de Langbroekerdijk. Het staat verscholen in het bos, schuin tegenover het iets meer in het oog springende witte kasteel Sandenburg. Een hekwerk voorkomt dat ongenode gasten de oprijlaan die door reusachtige eiken wordt geflankeerd, betreden.

,,Het is hier heerlijk wonen’’, zegt Allard Hoogland. ,,Fantastisch zoals we hier de natuur kunnen beleven. Met een ongekende vrijheid, veel privacy en een groots uitzicht over weilanden met grazende koeien, nadat we de westkant van het bos opener hebben gemaakt. Het is hier genieten van het buitenleven. Op meerdere terrassen: op het zuiden, op het westen. Overdag en ‘s avonds. ‘s Winters steken we de kachel aan. Oergezellig.’’

De geschiedenis van Walenburg voert terug naar 1250. De eerste drie eeuwen was Walenburg niet meer dan een woontoren. Invloedrijke Utrechtse heren, meestal ministerialen van de bisschop van Utrecht, woonden er. In de zestiende eeuw werd Walenburg uitgebreid met een woonhuis. Het werd een centrum van welvaart en voorspoed.

Quote

Ik ben benieuwd wie mijn nieuwe overburen worden

Frederik van Lynden van Sandenburg, bewoner kasteel Sandenburg

Na vele gloriejaren raakte de burcht in verval. In de jaren 60 van de vorige eeuw ontdekte het architectenechtpaar Canneman het kasteel. Het stond leeg en was ook daadwerkelijk onbewoonbaar. De directe omgeving was niet meer dan een verwaarloosde wildernis. De Cannemannen gingen voortvarend aan de slag. Elias Canneman was hoofdarchitect van de Rijksdienst voor de monumentenzorg, zijn vrouw Liesbeth tuinarchitect. Het is aan hen te danken dat Walenburg nieuw leven werd ingeblazen met een grondige renovatie. 

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Interieur zitkamer kasteel Walenburg. © Drieklomp Makelaars

De slotgracht werd in ere hersteld. In Engelse stijl werd een schoonheid van een tuin aangelegd, die nationale bekendheid verwierf met een grote collectie bijzondere planten en bomen. Het echtpaar bleef er wonen tot 1987, waarna de toenmalige eigenaar, Alexander graaf Van Lynden van Sandenburg, er zelf in ging wonen. Zoon Frederik, die sinds kort in kasteel Sandenburg woont: ,,Ik kwam af en toe bij mijn ouders over de vloer. Walenburg is een bijzondere plek om te wonen. Ik ben benieuwd wie mijn nieuwe overburen worden.’’

Magnifiek

Allard en Wilna Hoogland kochten Walenburg achttien jaar geleden. Ook toen was nog te merken hoe ingrijpend en degelijk het echtpaar Canneman de burcht had opgeknapt. Hoogland: ,,Het kasteel verkeerde in prima staat. We hebben alleen het sanitair hoeven vernieuwen en van een gammele kas in de tuin hebben we een magnifiek tuinhuis gemaakt dat bij ons dienst doet als atelier.’’ Dat atelier is het domein van beeldend kunstenaar Wilna Hoogland.

Walenburg maakt deel uit van landgoed Sandenburg. Het kasteel wordt in erfpacht uitgegeven. Van Lynden: ,,Voor alle opstallen op het landgoed geldt dat we voor het beheer en het behoud van het landgoed wel de stenen verkopen, maar niet de grond. Als de erfpachter weggaat, heeft het landgoed eerste recht van koop voor de dan geldende waarde.’’ De erfpachtcanon bedraagt 25.000 euro per jaar voor een periode van dertig jaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht