Volledig scherm
Oud Amelisweerd © Angeliek de Jonge

Kastelen uit regio Utrecht zorgen met pop-up museum voor tweede leven Oud Amelisweerd

Het Landhuis Oud Amelisweerd wordt een pop-up museum met exposities van verschillende kasteelmusea uit de omgeving. Vanaf 10 juni is het museum open voor publiek.

Wat we precies in het museum gaan zien, is nog onbekend. „Pop-up houdt in dat je eigenlijk niet weet wat je gaat zien”, zegt Herman Sietsma, directeur-bestuurder van Museum Huis Doorn, de nieuwe huurder van het landhuis. In een aantal kamers op de begane grond en eerste verdieping worden objecten en collecties gepresenteerd. Het gaat hierbij om exposities van museumobjecten uit de collectie van Huis Doorn en andere kasteelmusea, zoals een zadel van een vorige bewoner van Huis Doorn: keizer Wilhelm II.

Wethouder Victor Everhardt van Utrecht is blij dat er weer een bestemming is voor het landhuis, waar tot vorig jaar Museum Oud Amelisweerd in was gevestigd. „We hebben een traan gelaten toen het landhuis dicht moest. Gelukkig hebben we voor het komende jaar een mooie invulling gevonden.” Hij zette gistermiddag zijn handtekening onder de overeenkomst met Museum Huis Doorn.

Het huurcontract is in principe voor één jaar, met de mogelijkheid het met nog een jaar te verlengen. Of er een verlenging komt, hangt af van hoe goed het museum gaat lopen. Sietsma is optimistisch: „Het plan is vier weken geleden opgezet, dus er is nog veel in ontwikkeling. Wel weten we dat het fantastisch gaat worden!”

Faillissement

De gemeente zocht een oplossing voor het leegstaande landhuis na het faillissement van de stichting Museum Oud Amelisweerd (MOA), in augustus vorig jaar. Het landhuis is eigendom van Utrecht, maar ligt op grondgebied van Bunnik.

Het pop-up museum is een initiatief van Museum Huis Doorn, gesteund door de partners van de Stichting Samenwerkende Kasteelmusea Utrecht (SSKU), namelijk Kasteel de Haar, Slot Zuylen en Kasteel Amerongen.

Sietsma: „We zien het als onze verantwoordelijkheid om dit anders leegstaande huis open te houden. Er hebben zich al 35 vrijwilligers aangemeld om het huis te onderhouden. We zijn hier enorm dankbaar voor.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht