Volledig scherm
Kathalijne de Kruif blijft voorlopig nog in de gevangenis. © Stichtse Vecht

Kathalijne de Kruif (VVD) blijft nog een week in de cel

De rechtbank in Utrecht heeft vanmiddag bepaald dat oud-VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif nog een week in voorlopige hechtenis blijft. Volgens woordvoerder Minke Kronemeijer zijn er nog voldoende ernstige bezwaren die voorkomen dat De Kruif nu al op vrije voeten komt. Wel heeft de rechtbank gezegd dat ze volgende week donderdag vrij komt. Ze kan dan onder voorwaarden haar rechtszaak in vrijheid afwachten.

De Kruif wordt verdacht van betrokkenheid bij een bende die op grote schaal hennep teelde en crimineel geld witwaste. De Maarssense zou daarbij alleen nog worden verdacht van witwassen of valsheid in geschrifte bij de aanschaf van een boot.  Volgens haar advocaat John Peters wordt ze niet meer verdacht van hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens het onderzoek naar deze feiten werden gesprekken van De Kruif afgeluisterd tussen haar en de voormalige VVD-wethouder Piet Ploeg uit Maarssen. Hij wordt nu in verband gebracht met corruptie doordat hij de informatie die hij via De Kruif kreeg deelde met VVD'er Rob Bats. Op die manier zou geprobeerd zijn Bats naar voren te schuiven als burgemeesterskandidaat voor Stichtse Vecht.

Ploeg maakte vanochtend via de Stichting Vliegramp MH17, waarvan hij voorzitter is, bekend tijdelijk zijn functie neer te leggen. Hij doet dat gedurende het strafrechtelijk onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid. Ploeg weigert verder ieder commentaar. Ploeg verloor bij de vliegramp zijn broer, schoonzus en neef.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht