Volledig scherm
Een dag na de GayPride maken ploggers Droovi, Luuk, Yana, Esther en Tonny Park Lepelenburg schoon. © Angeliek de Jonge

Keerzijde van Utrecht Canal Pride: 35 vuilniszakken plastic uit gracht gevist

Het was zaterdag één groot feest, maar een dag na de Utrecht Canal Pride ziet de stad ook een keerzijde van het evenement. Vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds hebben 35 vuilniszakken rommel uit het water gevist.

De natuurorganisatie had vandaag zo'n zestig jeugdleden gemobiliseerd om de grachten schoon te maken. Daarnaast ging ook een team ‘ploggers’ op pad, vrijwilligers die al hardlopend afval verzamelden. Die ‘plogging run’ werd georganiseerd door Green Office Utrecht. En de oogst was niet mis. ,,Er zijn zo'n 35 vuilniszakken afval verzameld”, zegt Sanne van Tuijl van het Wereld Natuur Fonds. ,,Het waren vooral plastic bekertjes, bierblikjes en flessen wijn. Maar ook grotere dingen, zoals een bierfust, posters en stukken hout.”

Regenboogvlaggetjes

Volgens Van Tuijl is het meeste afval door bezoekers van de Pride achtergelaten. ,,Maar ook vanaf de boten is het een en ander in het water gekomen. Zo hebben we verschillende regenboogvlaggetjes en versiering gevonden.” 

Voor het Wereld Natuur Fonds om de organisatie van het bootjesfestijn nog eens te waarschuwen. ,,Hopelijk willen ze de deelnemers en bezoekers van de Pride er volgend jaar extra op wijzen om geen afval in het water of op straat te gooien.”

Naast het Wereld Natuur Fonds heeft overigens ook de gemeente Utrecht zelf de nodige rommel opgeruimd. Het is niet bekend hoeveel afval er totaal is verzameld.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht