Casper Starreveld, Jan Haker en Eloi Youssef van Kensington.
Volledig scherm
Casper Starreveld, Jan Haker en Eloi Youssef van Kensington. © ANP Kippa

Kensington is volgend jaar in eigen stad de afsluiter van festival Central Park

Het popfestival Central Park heeft Kensington gestrikt om in eigen stad op te komen treden. De Utrechtse band vormt de slotact van de vierde editie op 23 mei 2020. 

Het festival, in een weiland bij industrieterrein Strijkviertel in De Meern, verwelkomt ook DI-RECT, Kraantje Pappie, de Staat en Nielson in de line-up. Ook de Haarlemse band Chef’Special is wederom vastgelegd.

,,We zijn erg blij dat Kensington, de meest succesvolle Nederlandse rockband van dit moment, een thuiswedstrijd komt spelen op ons festival”, zegt organisator Huub van de Vecht. ,,Kensington trad al tweemaal eerder bij ons op, maar na de lancering van hun nieuwste album Time hebben ze veel nieuwe muziek om te laten horen. Dat is echt iets om naar uit te kijken.”

In populariteit gegroeid

Het lijkt haast een abc’tje: een Utrechts festival strikt een Utrechtse band. Maar zo eenvoudig ligt het niet, zegt Van de Vecht. ,,Qua populariteit is Kensington natuurlijk enorm gegroeid sinds ze in 2017 en 2018 bij ons optraden. Daarom sluiten ze nu ook het festival af. Twee jaar terug stonden ze nog in de middag geprogrammeerd. Nu hun nieuwe album is gelanceerd is de timing perfect om hen als hoofdact van het festival te hebben. We hebben eigenlijk meteen na de editie van 2019 onze interesse kenbaar gemaakt. Maar of ze toehappen hangt van veel factoren af. Waar ze willen spelen en of ze op tournee zijn bijvoorbeeld. Dus is het maandenlang spannend geweest.”

Festival Central Park bij recreatieplas Strijkviertel in Utrecht.
Volledig scherm
Festival Central Park bij recreatieplas Strijkviertel in Utrecht. © Nathan Reinds

Popfestival Central Park steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. ,,We zijn een Utrechts festival, dus willen we dé Utrechtse band Kensington op ons hoofdpodium. Maar het gaat om het hele plaatje. We zijn een jong festival dat wil afwijken van andere festivals. We willen groeien, maar gestaag. We mikken in 2020 nog meer op een festivalsfeer. Zodat mensen een lekker loopje hebben”, vertelt de organisator.

,,Nieuw is bijvoorbeeld een tent waar Urban muziek wordt gebracht, zo willen we een nog jonger publiek trekken. Met ons nieuwe decor willen we ons onderscheiden, het randprogramma – met tientallen mobiele keukens – wordt steeds aantrekkelijker.”

Meerdaags festival

Voor 2020 hoopt de organisatie op 20.000 bezoekers, net als bij de vorige editie. ,,Maar in de toekomst willen we naar 25.000 en 30.000 bezoekers. En misschien wel meerdaags. Maar eerst ligt de focus op 2020.” 

De locatie noopt de organisatie wel om verder vooruit te kijken. De weilanden bij industrieterrein Strijkviertel staan op de nominaties bebouwd te worden. Organisator Huub van der Vecht: ,,Dat maakt dat we er misschien in 2023 niet meer terechtkunnen. Vanwege die onzekerheid kijken we om ons heen. De festivallocaties liggen niet voor het oprapen, maar we hebben wel wat op het oog.”

Blijft Central Park in Utrecht? ,,Ja, we zijn een Utrechts festival. Willen het mooiste, leukste en beste festijn van Midden-Nederland zijn. Ook in de toekomst.”

Kaartverkoop

De kaartverkoop start vrijdag 29 november om 12.00 uur. Net als vorig jaar is de grasweide Strijkviertel de pleisterplaats van het Popfestival Central Park. Bij de eerste editie was de setting rond de Strijkviertelplas. Een jaar later verkaste het evenement naar Down Under in Nieuwegein, om in 2019 terug te keren naar De Meern, maar dan gesitueerd in een weiland.

Eerder deze maand presenteerde Kensington het nieuwe album Time in platenzaak Plato in Utrecht.

  1. De zieke Youness (33) krijgt een nieuwe nier. Van een FC Utrecht-fan die hem niet eens kende, maar nu waarschijnlijk zijn leven redt
    PREMIUM

    De zieke Youness (33) krijgt een nieuwe nier. Van een FC Utrecht-fan die hem niet eens kende, maar nu waarschijn­lijk zijn leven redt

    Door de coronacrisis heeft hij er even op moeten wachten, maar komende maandag krijgt Youness van Bruggen (33) een donornier. De Utrechter is, een paar dagen voor de levensreddende operatie, ontspannen. De 24 uur ná de operatie zijn spannender, want dan moet blijken of de nier zijn werk gaat doen in het lichaam van Van Bruggen. Als het orgaan niet wordt afgestoten, kan hij beginnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht