Volledig scherm
Het kerkelijk centrum De Bron aan de Buizerdlaan in Nieuwegein is tijdelijk afgezet vanwege de vondst van asbest. © AD

Kerk in Nieuwegein dicht na vondst asbest

Kerkgangers van de Nieuw-Apostolische Kerk zitten een maand na de officiële verhuizing van Utrecht naar Nieuwegein alweer zonder gebouw. Het kerkelijk centrum De Bron aan de Buizerdlaan in Nieuwegein is tijdelijk afgezet vanwege de vondst van asbest.

De 'nieuwe' kerk, tot voor kort in gebruik door de Protestantse Kerk, was net afgelopen zondag officieel ingewijd, toen de gemeente woensdag de kerkdeuren sloot.

De afgelopen maanden had de Nieuw-Apostolische Kerk zelf het pand verbouwd en opgepand. Onder andere de leien, aan de gevel van het gebouw, werden vervangen. Leien bevatten echter asbest. Een professionele asbestverwijderaar had dat dus moeten doen. Volgens een medewerker van Van Caam die vrijdag het terrein onderzocht, ligt er inderdaad nog asbest dat opgeruimd moet worden voordat de kerk weer open kan.

Quote

We hebben er niet bij stil gestaan dat daar asbest in kan zitten

Bestuurslid Ruud Vis

,,Heel erg jammer," vindt bestuurslid Ruud Vis van de Nieuw-Apostolische Kerk. ,,Die leien van de dakrand waren kapot, daar heeft voetballende jeugd iets tegenaan geschopt. We hebben dat zelf vervangen. We hebben er niet bij stil gestaan dat daar asbest in kan zitten."

Een buurtbewoner echter wees er bij de gemeente op dat het materiaal zonder de wettelijke deskundigheid was verwijderd. De Kerk heeft al een vergunning aangevraagd om het terrein te mogen saneren, maar die aanvraag kwam te laat binnen bij de gemeente om vrijdag al te mogen beginnen.

Vis verwacht dat dat komende week gaat gebeuren. Tot dan moeten de kerkgangers uitwijken naar gemeenschappen in de buurt zoals Woerden of Hilversum.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht