Volledig scherm
De Nieuw Apostolische Kerk in Nieuwegein © Google Streetview

Kerk Nieuwegein verdacht van verkeerd verwijderen asbest

De Nieuw Apostolische Kerk wordt officieel verdacht van het verkeerd verwijderen en vervoeren van asbest uit het kerkelijk centrum De Bron in Nieuwegein. Ook de aannemer die meewerkte aan de verbouwing, is verdachte.

De Nieuw Apostolische Kerk en de aannemer worden daarnaast verdacht van het niet controleren of er asbest zat in een pand ouder dan 1994. ,,Vroeger werd in zulke oude panden vaak asbest verwerkt en dus ben je verplicht dat eerst uit te zoeken voordat je gaat verbouwen", licht politiewoordvoerder Daniëlle Friedeman toe.

Vorige week werd bekend dat de milieupolitie onderzocht 'of er sprake is van een strafbaar feit'. Nu is er officieel een strafrechtelijk onderzoek begonnen, omdat er voldoende aanwijzingen zijn dat dat er strafbaar gehandeld is.

De Nieuw Apostolische Kerk kocht het pand aan de Buizerdlaan begin dit jaar van de Protestantse Gemeente Nieuwegein-Noord. Die liet expliciet in het koopcontract opnemen dat de leien gevelbekleding asbest bevatte. Desondanks liet de kerk de gevelbeplating slopen door vrijwilligers uit de eigen genootschap. Bestuurder Ruud Vis verklaarde eerder tegenover het AD dat hij over die paragraaf heen heeft gelezen.

Controleren
De politie verhoort betrokkenen en verdachten en onderzoekt of de kerk had kunnen of moeten weten dat asbest aanwezig was en dat door een professioneel bedrijf moest laten verwijderen. Friedeman: ,,En wanneer is de aannemer in beeld gekomen? Was hij al ingehuurd, maar besloot de kerk toch om kosten te besparen om zelf te slopen, dan had de aannemer daartegen moeten adviseren. Hij weet zeker dat je een gebouw op asbest moet controleren."

Asbestvrij
Het kerkelijk centrum De Bron is inmiddels asbestvrij. De gemeente gaf het gebouw woensdag officieel vrij nadat de asbestverwijderaars er maandag hun werk afrondden. Naar verwachting worden de hekken donderdag weggehaald. De kerk moet de gemeente nog wel de gemaakte kosten vergoeden voor het hekwerk en de manuren. Ook de gevel moet nog worden hersteld.

Het bestuur was woensdag niet bereikbaar voor een reactie. Het is niet bekend wanneer de diensten in het gebouw worden hervat.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht