Vorige week zijn de tenten van kinderboerderij Vechtse Hoeve verwijderd.
Volledig scherm
Vorige week zijn de tenten van kinderboerderij Vechtse Hoeve verwijderd. © Chris Ester

Kinderboerderij Maarssen heeft geld nodig voor nieuwbouw: sponsor een plank voor 12,50

Met groot verdriet heeft kinderboerderij De Vechtse Hoeve in Maarssen-Dorp de tenten op het terrein afgebroken. Het organiseren van kinderfeestjes kan niet meer, terwijl er veel geld nodig is voor een nieuw hoofdgebouw.

Een klacht van een omwonende heeft de tenten de das om gedaan. Hij vroeg de gemeente te handhaven; de tenten mogen er formeel namelijk niet staan. Dat zadelde De Vechtse Hoeve met een probleem op. De tenten zorgen namelijk voor inkomsten door het houden van (kinder)feestjes. Zonder dat geld wordt het moeilijk de kinderboerderij overeind te houden, zegt beheerder Chris Ester.

Bestemmingsplan

Hij mobiliseerde de politiek in Stichtse Vecht, die bezig was met besluit over een nieuw bestemmingsplan. Dat leidde tot meer mogelijkheden voor activiteiten in de toekomst, maar bood geen soelaas voor de tenten. Vorige week zijn de tenten afgebroken. ,,Het stuit me tegen borst dat één omwonende dit voor elkaar kan krijgen zonder eerst het gesprek aan te gaan’’, zegt Ester. ,,Maar we moeten nu verder.’’

De beheerder wil een horecavergunning aanvragen om feestjes te kunnen blijven organiseren. Maar daarvoor is een nieuw hoofdgebouw nodig. ,,Er worden allerlei eisen gesteld aan het gebouw, zoals gescheiden toiletten, mechanische ventilatie. Nieuwbouw kost tussen de 80.000 en 100.000 euro.’’

Crowdfunding

De kinderboerderij in Park Vechtenstein is nu een crowdfunding-actie gestart. Deelnemers kunnen een plank financieren voor 12,50 euro. Ook hulp in natura is welkom. 

De eigenaar van een dakbedekkingsbedrijf heeft al hulp aangeboden bij het aanbrengen van een dak, zegt Ester. ,,Er is al een school die een sponsorloop voor de nieuwbouw organiseert. Heel mooi die steun, want we doen het voor de gemeenschap.’’ Ester hoop volgend najaar met de nieuwbouw te kunnen beginnen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht