Kinderen afgeraden te spelen op Bornia om lood in bodem

De bodem van Landgoed Bornia tussen Driebergen en Zeist is zo vervuild, dat kinderen wordt afgeraden om op de grond te spelen. Daardoor kunnen ze de giftige stof lood in hun mond krijgen.

Volledig scherm
Door kleiduiven schieten is lood in de bodem van landgoed Bornia terecht gekomen. FOTO BUREAU BELL/RONALD KERSTEN © fotobell/ronald kersten

Bornia is een bosrijk gebied op de Utrechtse Heuvelrug met een gemarkeerde wandelroute. Op het landgoed was tussen 1959 en 1996 een kleiduivenschietbaan gevestigd. De achtergebleven hagelkorrels zorgen ervoor dat de bodem is vervuild met lood. Vooral de bovenste 20 centimeter is verontreinigd. 

De vervuiling is al langer bekend, maar uit recent onderzoek van het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat lood veel schadelijker is dan gedacht. Lage concentraties lood in de bodem kunnen al effect hebben op de gezondheid van kinderen van nul tot zes jaar. Zij zijn extra gevoelig voor lood omdat ze de stof gemakkelijker opnemen dan volwassenen. Lood kan het  leervermogen van kinderen aantasten en leiden tot een verlies van enkele IQ-punten.

Naar aanleiding van deze nieuwste inzichten heeft de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht een toxicologisch onderzoek laten uitvoeren. De conclusie is dat het niet uit te sluiten is dat jonge kinderen hier nadelige gevolgen van ondervinden. ,,Dit vormt de aanleiding om direct maatregelen te nemen'', schrijft provinciebestuurder Mariette Pennarts aan aan Provinciale Staten.

Ins samenspraak met eigenaar Het Utrechts Landschap zijn informatiebordjes geplaatst. Er wordt gewaarschuwd om kinderen tot zes jaar niet te laten spelen om te voorkomen dat ze grond in hun mond krijgen. Oudere kinderen en volwassenen wordt geadviseerd te voorkomen grond aan de handen en mond te krijgen. Ook geldt het advies niet naar bosvruchten en eetbare paddenstoelen te zoeken. Honden moeten aangelijnd blijven. Als bezoekers zich aan deze regels houden, kunnen ze er gewoon wandelen en fietsen.

De risico's doen zich vooral voor bij de onverharde paden. Volgens de provincie werkt Het Utrechtse Landschap goed mee om risico's te verminderen. In samenwerking met de provincie en RUD wordt een saneringsplan opgesteld. De provincie is het bevoegd gezag inzake bodembescherming. De sanering start vermoedelijk nog dit jaar.

Bewoners in de directe omgeving zijn inmiddels geïnformeerd. Het bosgebied ligt tussen Driebergen, Zeist en Austerlitz. Langs de Traaij, ten noorden van de A12 bij Driebergen, is een parkeerplaats.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht