Kinderen in Maarssenbroek pakken hardrijders aan met laserguns: ‘Jullie rijgedrag is erg gevaarlijk’

Video,,U heeft dan wel een mooie auto, maar u reed echt te hard meneer.” Streng maar rechtvaardig staan 15 kinderen van scholen uit de wijk Fazantenkamp in Maarssenbroek langs de weg naast hun school. Gewapend met een lasergun controleren ze de snelheid van voorbijrazende chauffeurs. Want scheurende automobilisten vlak naast hun school, dat moeten ze niet hebben.

Daarom ontwierpen de kinderen uit groep 5 tot en met 8 allemaal een verkeersbord dat aangeeft dat er maar 15 kilometer per uur gereden mag worden. De kinderen met de mooiste inzendingen (opvallend veel meiden, zelf denken ze dat dat komt omdat zij creatiever zijn) werden door wijkagente Sonja uitgekozen om vandaag een keertje zelf de snelheid te controleren. Met een echte lasergun.

En dat is lastiger dan gedacht. ,,Ik miste telkens de auto. Dan reden ze veel te hard, maar dan konden we ze niet tegenhouden omdat ik per ongeluk verkeerd richtte”, zegt één van de meiden. Wijkagente Sonja geeft toe dat er inderdaad wat oefening voor nodig is. Maar dan hebben ze beet. De 10-jarige Charlene spreekt het oudere stel aan dat in de auto zit. ,,Jullie reden te hard en dat is erg gevaarlijk.” De meneer reageert verbaasd. Hij wist écht niet dat hij te hard reed. Vooruit, hij komt er vanaf met een waarschuwing.

Volledig scherm
Samen met de politie voeren basisschoolleerlingen een snelheidscontrole uit met een lasergun op de Fazantenkamp. © Marnix Schmidt

Bewustwording

Voorzitter van de wijkvereniging Claudia Hollak vertelt dat ze deze actie hebben verzonnen naar aanleiding van nieuwe snelheidsvoorschriften in aangrenzende woonerven. ,,Dat is voor sommige mensen best wennen. Op deze manier willen we inwoners van de wijk een beetje helpen. Hen herinneren dat je op woonerven maar 15 kilometer per uur mag rijden. Sonja en Niels, de wijkagenten, waren gelijk enthousiast om mee te doen. Ieder beetje bewustwording is natuurlijk belangrijk.”

En dus staan de kinderen vandaag te dringen voor de lasergun. Iedereen komt aan de beurt. En wie even moet wachten, mag bij agent Niels in de politieauto zitten, de sirene laten loeien of een kogelwerend vest passen. Isabella en Anouk hebben net gelaserd en komen aangewandeld bij de auto. ,,Wauw dat was echt superleuk. Halt, stop!” De meiden giechelen. Of ze er wat van geleerd hebben? ,,Ja, ik wist niet dat je een auto ook moet stoppen als hij maar 1 kilometer te hard rijdt. En hoe belangrijk het is om je aan de snelheid te houden. Ik ga voortaan extra hard op mijn ouders letten!”

Iedereen is aan de beurt geweest en dus is het tijd om weer terug naar school te gaan. Maar niet voordat een trotse leerling, Lieke van 10, nog even haar tekening laat zien. Een schattige plaat met daarop allemaal wandelende verkeersbordjes met 15 kilometer per uur erop. Haar bord is door de wijkagente uitgekozen als allermooiste en zal binnenkort uitgewerkt worden tot écht verkeersbord voor in de wijk. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht