Volledig scherm
PREMIUM
Maarten de Vries, tennisser bij TV Griffenstein. © Mel Boas

Kinderen met astma niet laten sporten? Doe dat juist wél, zegt onderzoeker UMC

Met kinderen die last hebben van een hartafwijking of astma wordt voorzichtig omgesprongen als het aankomt op sporten. Doe dat juist niet, concludeert fysiotherapeute Kristel Lankhorst in het onderzoek waarmee ze promoveert aan het UMC Utrecht. Voor jongeren met een chronische aandoening is sporten namelijk van groot belang.

Forehands, backhands en fanatiek gesprint over de tennisbaan. Wie de 14-jarige Maarten de Vries tegenover zich heeft staan op de baan van Griffenstein in Zeist, heeft iets te vrezen. De Zeistenaar slooft zich niet alleen uit in zijn tennistraining, maar is tevens een fervent skiër, zeiler en voetballer. Wie Maarten zo bezig ziet, zou niet zeggen dat hij last heeft van zware astma – en dat zijn tennistas vol zit met inhalatoren voor wanneer hij een aanval krijgt.

,,Ik heb een vrij zware vorm van astma”, vertelt de tennisser tijdens een pauzemomentje. ,,Ik moet elke ochtend en avond medicijnen nemen en heb een neusspray en pillen tegen allergieën die de astma erger maken. Voor aanvallen heb ik een noodpuf.” Hij tovert een paarse, ronde schijf uit zijn tennistas. Zo’n aanval kan best pijnlijk zijn, weet Maarten. ,,Het voelt alsof er een olifant op je longen gaat staan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht