Kittenoverschot bij dierenasiel: bijna dagelijks nieuwe nestjes

VideoZomer in het dierenasiel betekent drukte, en dan met name onder de jongste asielbewoners: het Utrechtse dierenasiel krijgt bijna dagelijks kittens en zwangere poezen binnen. En het asiel zit al zo vol. 

De zwangere en moederloze dieren worden, tot ze oud genoeg zijn voor adoptie, ondergebracht in 'gastgezinnen'. Maar ook díe raken vol. Medewerkster dierenasiel Wendy Mostert: „Soms denk ik: waar gaan we ze allemaal laten?” 

Mostert wijst op een affiche over kattenvoortplanting dat op de balie in het Utrechtse Dierenasiel staat. „Het is een rekensom: een poes krijgt gemiddeld vier jonkies per nest en kan drie nesten per jaar krijgen. Dat zijn er al twaalf. Na dat jaar zijn de eerste jonge katjes ook weer vruchtbaar en kunnen ze zelf baby's krijgen of verwekken. Als deze dieren allemaal niet worden gecastreerd of gesteriliseerd en je even doorrekent, heb je na vier jaar meer dan 20.000 katten. En die willen allemaal een fijn huis.”

Volledig scherm
. © AD

Kittenseizoen

Het kittenoverschot is niet nieuw voor het asiel. Elk jaar begint het 'kittenseizoen' zodra het zomer wordt. „Hoe warmer het wordt, hoe meer kittens we binnenkrijgen. Dat komt simpelweg omdat katten elkaar in de koude maanden opzoeken en in de lente en zomer hun jongen werpen. Dit jaar kwamen de eerste nestjes hier in maart binnen en het kittenseizoen duurt zeker tot eind augustus. De dieren die binnenkomen zijn zowel zwerfkatten als huiskatten die per ongeluk zwanger zijn geraakt. Heel jonge en moederloze katten brengen we onder in gastgezinnen tot ze oud genoeg zijn om geadopteerd te worden. Op dit moment hebben we op deze manier ruim zestig katjes ondergebracht.”

Het verblijf in deze gastgezinnen is erg belangrijk voor de socialisatie van de dieren. Ze krijgen zo veel aandacht, raken gewend aan mensen en aan een huiselijke omgeving. „Heel normale zaken als het geluid van de wasmachine en stofzuiger leren ze niet kennen als ze opgroeien in het asiel”, vertelt Mostert. Als de kittens een week of negen zijn, komen ze terug naar het asiel en kunnen ze, als huiskat, naar een nieuw baasje. „Hoe beter ze opgevoed zijn, hoe minder kans ze hebben op gedragsproblemen en om opnieuw in het dierenasiel te belanden.”

Probleem

De meeste kittens worden snel geadopteerd. Toch ziet Mostert het groeiend aantal jonge kittens als een probleem. „Natuurlijk doen we ons best om weer goede huisjes voor ze te vinden. Maar vorig jaar hebben we zo'n 200 kittens binnengekregen, die allemaal in een gastgezin moesten worden geplaatst. Die pleeggezinnen raken vol. We zijn dringend op zoek naar meer mensen die katjes willen opvoeden.”

Mostert vertelt dat het mooi en dankbaar werk is, een nest poezenbaby's opvangen. Maar het is ook een dagtaak. „Het is véél werk, je mag niet veel van huis zijn. Kittens zijn erg kwetsbaar. Zeker als het straatkatjes zijn geweest – en dat zijn er veel –, worden ze snel ziek. En als een kitten eenmaal ziek is, kan-ie binnen een half uur uitdrogen. Daarom moet het pleeggezin beschikken over een eigen auto en niet te ver van onze vaste dierenarts af wonen. Daarnaast is het handig om een aparte kamer te hebben voor het nestje, die dient als quarantaineruimte. O, en ervaring met poezen is ook belangrijk.”

Oplossing

Best een lijstje dus. De oplossing voor het overschot is het 'helpen' van de dieren, wat betekent dat ze worden gecastreerd en gesteriliseerd, aldus Mostert. „Mensen beseffen vaak niet hoe snel het gaat met de vruchtbaarheid van hun kat. Vier weken na de geboorte van een nestje kan moederpoes weer krols zijn en dan gaat ze gewoon opnieuw op zoek naar een leuke kater.”

Voor nu kan Mostert alleen maar hopen dat het meevalt met de verdere toename van de kittens. „Het is ons werk om een passende oplossing te vinden voor alle dieren, en dat doen we met veel liefde. Maar naast al die kittens komen er ook nog volwassen katten binnen en we hebben er hier al ruim honderd lopen. We zitten met een enorm overschot.”

Lees je dit en denk je: ik ben geschikt als kittengastfamilie? Neem dan contact op met Dierenasiel Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht