De prostitutieboten aan het Zandpad na de sluiting.
Volledig scherm
De prostitutieboten aan het Zandpad na de sluiting. © ANP

Klanten zijn straks in het holst van de nacht niet welkom bij Utrechtse prostituees

De prostituees aan het Nieuwe Zandpad in Utrecht mogen een deel van de nacht geen klanten ontvangen. Dat is een extra voorwaarde die de gemeenteraad aan de prostitutiezone in de wijk Overvecht stelt. De nachtsluiting moet tot minder overlast voor omwonenden leiden.

Als de gemeente erin slaagt een bouwer en minimaal drie exploitanten voor de prostitutiezone te vinden, kunnen de eerste sekswerkers in 2022 aan de slag. Bij de start is er ruimte voor 96 werkplekken. Dit aantal kan worden uitgebreid naar 128. Een deel van de ramen kan via internet worden gehuurd.

Het college van burgemeester en wethouders kwam afgelopen zomer met aangepaste voorwaarden voor de nieuwe prostitutiezone: minder ramen, extra toezicht, meer hulpverlening en scheiding tussen eigendom en exploitatie van de werkplekken. 

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde vanmiddag in met de aangepaste plannen van het college voor het Nieuwe Zandpad aan de Einsteindreef. ,,Het geduld van de sekswerkers is zwaar op de proef gesteld’’, zei D66-raadslid Ellen Bijsterbosch. ,,Ze wachten al te lang op een veilige werkplek.’’ De fracties van Denk, PVV, Stadsbelang Utrecht, SP en CDA stemden tegen de nieuwe prostitutiezone. Deze partijen vinden de locatie niet goed of willen niet dat de gemeente raamprostitutie in de stad mogelijk maakt.

Overlast

Aankondigingsbord van het Nieuwe Zandpad.
Volledig scherm
Aankondigingsbord van het Nieuwe Zandpad. © Marnix Schmidt

Oppositiepartij VVD wilde omwonenden die overlast in de wijk vrezen, tegemoetkomen door het Nieuwe Zandpad ’s nachts te sluiten. Volgens fractievoorzitter Dimitri Gilissen is dat ook veiliger voor de sekswerkers ‘omdat zij in de nachtelijke uren wellicht met veel contant geld over straat zouden moeten’. Politie en Openbaar Ministerie spraken eerder hun zorg uit over het ontbreken van een nachtsluiting. De VVD kreeg steun van een groot aantal partijen in de raad. 

Burgemeester Jan van Zanen zei geen probleem te hebben met een nachtelijke sluiting. Navraag bij onder meer sekswerkers heeft volgens hem geleerd dat de zone tussen 03.00 en 07.00 uur op slot zou kunnen. Een vroegere sluitingstijd maakt het Nieuwe Zandpad minder aantrekkelijk voor exploitanten, aldus de burgemeester. ,,Veel geld wordt aan de randen van de nacht verdiend.’’ Volgens Van Zanen kunnen ter plekke mogelijkheden worden gecreëerd om geld af te storten. Vervoer van sekswerkers in de nacht vanaf het Nieuwe Zandpad kan ook worden geregeld. 

Succesvol

In de zomer van 2013 werden alle seksboten aan het Zandpad gesloten, nadat de gemeente de vergunning van de exploitanten had ingetrokken. De sluiting volgde op verdenkingen van mensenhandel. Begin 2014 wees de gemeente een nieuwe prostitutiezone aan, niet ver van de oude plek. Meerdere pogingen om een bouwer te vinden mislukten. Van Zanen zei vanmiddag dat hij nog altijd geloofde in het Nieuwe Zandpad, maar kon niet garanderen dat een nieuwe zoektocht naar een investeerder deze keer wel succesvol zou zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht