Volledig scherm
Een van de verwoeste containers van Sympany, in Odijk. De organisatie kampt met branden in haar kledingcontainers © Sympany

Kledingcontainers gaan steeds weer in de fik

Kledinginzamelaar Sympany zag dit weekend al voor de elfde keer een kledingcontainer in vlammen opgaan. Directeur Marc Vooges vermoedt een verband tussen de incidenten.

Sinds april ging de brand er al in bij vijf bakken in Driebergen, twee in Odijk en eentje in Langbroek. In Doorn was het de derde keer.

Directeur Marc Vooges van liefdadigheidsinstelling Sympany, ontstaan na een fusie van de goede doelen Kici en Humana, baalt er flink van. ,,Dit is voor ons een enorme kostenpost. Niet alleen de container zelf moet je vervangen, er zit ook waardevol textiel in."

15.000 euro schade
Aan oude kleding, die voor de donateur misschien niks meer waard is, wordt op de markt immers nog goed verdiend. ,,Gemiddeld genomen zit er in een redelijk volle container voor zo'n 200 tot 300 euro aan waarde," rekent Vooges voor. Al met al loopt de schade inmiddels op naar zo'n 15.000 euro.

Volgens hem moeten de branden op de een of andere manier gelinkt zijn. ,,Het is wel heel toevallig allemaal in dit deel van het land. We weten niet wat er aan de hand is, maar logischerwijs moet er wel een verband zijn." Maar of het gaat om concurrenten of kwajongens, durft hij niet te zeggen.

Verband
De politie onderzoekt de branden, maar heeft nog geen zicht op de daders. ,,Als er sprake is van brandstichting, nemen wij het altijd in onderzoek. Maar we zijn er nog niet achter of er een verband is," laat een woordvoerder weten.

Sympany roept ondertussen omwonenden op om alert te zijn. ,,Als je iets verdacht ziet, meldt het dan bij de politie," vraagt Vooges. ,,In Eindhoven hadden we ooit met diefstal te maken. Mede dankzij een tip van een bewoner heeft de politie die toen te pakken gekregen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht