Volledig scherm
De buurtmolen die Qurrent voor De Bilt wil bouwen is veel kleiner dan de reguliere windmolens. © Ron Jenner Photo Graphic Design

Kleine, stille windmolen kan helpen De Bilt energieneutraal te maken

Energiecoöperatie Qurrent wil aanhaken bij het plan om windenergie in te zetten in de gemeente De Bilt. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn. Qurrent heeft de buurtmolen ontwikkeld, een kleinere windmolen waar bewoners mede-eigenaar van worden en waar ze direct voordeel van hebben.

De Biltse raadsfractie van het CDA diende vorig jaar een motie in voor een draagvlakonderzoek naar windenergie in de gemeente De Bilt. Vanavond wordt daarover een raadsavond gehouden.

Volgens Mattijs Winter van Qurrent is de buurtmolen uniek voor Nederland. De eerste molen die volgens dit principe wordt gerealiseerd, komt in het Friese Herbaijum, tussen Franeker en Harlingen. 

Mede-eigenaar

Winter: ,,De buurtmolen is met 35 meter hoogte kleiner dan de reguliere windmolen en heeft dus ook minder slagschaduw en is stiller. Maar het meest bijzondere is dat je direct mede-eigenaar wordt van de molen. Je hebt dus meteen voordeel.''

Quote

Het meest bijzondere van de buurtmolen is dat je direct me­de-eigenaar wordt van de molen. Je hebt dus meteen voordeel

Mattijs Winter van energiecoörperatie Qurrent

Doordat de molen kleiner is, kan deze ook dichter bij de bebouwing worden gerealiseerd. ,,Ruimte om molens te plaatsen is schaars in Nederland. De procedures voor het plaatsen van een molen zijn gecompliceerd'', aldus Winter.

In tegenstelling tot andere vormen van lokale coöperaties, is de buurtmolen gratis. De molen wordt gefinancierd via crowdfunding en is ook geen eigendom van een energieleverancier. Qurrent gebruikt een zogeheten postcoderoos (een groep aangrenzende postcodes) om deelnemers te trekken. 

Bewoners met een bepaalde postcode rondom de molen kunnen meedoen aan de coöperatie. Dat levert volgens Winter meteen een belastingvoordeel op. Deelnemers konden al korting krijgen op energiebelasting door stroom af te nemen van zonnepanelen. Qurrent heeft er voor gezorgd dat dat nu ook kan met energie opgewekt door een windmolen.

Contributie

Leden betalen wel een contributie, maar onder de streep is het altijd nog goedkoper dan energie afnemen via een reguliere energiemaatschappij. ,,Die rekent gemiddeld 20 cent per kilowattuur. Een kilowattuur van een buurtmolen kost 14 cent'', stelt Winter. ,,Daar komt nog bij dat de windmolens in Amersfoort worden gebouwd. Dus als De Bilt een buurtmolen zou willen, worden ze ín de provincie gebouwd. Een echt Utrechts product.''

BENG! (Biltse Energie Neutrale Gemeenschap) heeft al enkele lokale energie-initiatieven. BENG! is medeondertekenaar van het Bilts Energie Akkoord waarin is afgesproken dat De Bilt in 2030 energieneutraal moet zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht