Volledig scherm
Met een speciale bril kunnen bezoekers, die kleurenblind zijn, kunst toch helder en met levensechte kleuren zien in het Centraal Museum. © Robert Oosterbroek

Kleurenblinden zien kunst in kleur door speciale bril in Centraal Museum

Als eerste museum in Nederland biedt het Centraal Museum in Utrecht mensen die kleurenblind zijn de mogelijkheid om met een special bril exposities te bekijken.

De in de VS ontwikkelde bril zorgt ervoor dat mensen, met bepaalde types kleurenblindheid, de kleuren versterkt, helder en met rijker contrast kunnen zien.

Artistiek directeur Bart Rutten reageert verheugd: ,,Het Centraal Museum wil zijn kunst toegankelijk maken voor zo veel mogelijk mensen. Ik ben blij dat we nu ook mensen met rood-groene kleurenblindheid of daltonisme een ervaring kunnen bieden, die ze lang zal bijblijven. De tentoonstelling Stuff Matters van Jessica Stockholder, die tot 1 september te zien is, is een kleurenfeest en daarom bij uitstek geschikt om met zo’n bril op te bekijken.’’

EnChroma-bril

Een op de twaalf mannen en een op de 200 vrouwen heeft last van een vorm van kleurenblindheid. Door deze brillen beschikbaar te stellen, stelt het Centraal Museum mensen met kleurenblindheid (het gaat om de typen Protan en Deutan) in de gelegenheid de kleuren in de kunstwerken te zien zoals de kunstenaar het heeft bedoeld.

De bril is niet nieuw in Nederland, maar het is voor het eerst dat hij in een museum te lenen is. Vanaf vandaag kunnen mensen voorafgaand aan hun bezoek een zogeheten EnChroma-bril reserveren bij het informatiecentrum van het museum: info@centraalmuseum.nl. 

 In deze video zie je wat kleurenblinden straks kunnen ervaren.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht